Novinari osudili zabranu promocije knjige Hanibala Kovača u Kulturnom centru Šabac 1Urednik knjige Ivica Radanović (levo) i autor Hanibal Kovač, Foto: privatna arhiva / Danas

Odluku da se novinaru i kolumnisti Hanibalu Kovaču uskrati promocija knjige “Kamo sutra”, u Kulturnom centru (KC) Šabac, uz objašnjenje da su “svi termini popunjeni do kraja godne”, osudile su kolega novinari iz ovog grada, Nenad Kulačin, Đorđe Mijailović i Dragan Eraković.

Knjiga zapisa i kolumni, koje je Kovač objavljivao u Danasu i drugim listovima, poslednjih deset godina, neće imati svoju šabačku premijeru, a sam autor rekao je za Danas, da je od direktora Kulturnog centra u Šapca Uroša Lukića, dobio priznanje da je reč o direktivi iz vrha gradske vlasti.

Nenad Kulačin, jedan od autora emisije „Dobar, Loš, Zao“, na portalu Nova S, kaže za Danas, da od kada je SNS preuzeo brigu o Šapcu, novembra 2020. godine, grad na Savi je “kulturno procvetao”.

– Najpoznatiji kulturni delatnik u Srbiji Aca Lukas organizovao je veličanstveni koncert na Trgu, nije organizovan Šabački letnji festival (ŠLF), poznat po “šundu i kiču”. Na nedeljnom nivou se organizuju književne večeri sa autorima iz Šapca, a o dobitnicima vrednih književnih nagrada da ne govorimo. Oni čekaju po dve godine da bi dobili termin za predstavljanje knjiga u Kulturnom centru. Sve je porocvetalo. Šalu na stranu, jasno je da kolega Kovač nije mogao da dobije termin za promociju “Kamo sutra”, jer nije “njihov”, kaže Kulačin.

Novinari osudili zabranu promocije knjige Hanibala Kovača u Kulturnom centru Šabac 2
Nenad Kulačin Foto: privatna arhiva / Danas

Smatra da Srbijom nikada nisu vladale veće kukavice nego danas i da ga to veoma nervira.

– Ako ne želite nekome da izdate sali za promociju, onda to lepo kažite, a ne da se krijete iza floskula o tome da nema termina. Ta sala zvrji prazna mesecima, ali za nepodobne je uvek zauzeta. Nadam se da će Kovačeva knjiga i bez promocije u KC Šabac, naći put do publike, ističe Kulačin.

Dopisnik Nove S, Đorđe Mijailović, kaže za Danas da je Šabac jako brzo došao, od grada koji se ponosio svojom medijskom slobodom, do grada gde se ugasila lokalna televizija, novine se ne štampaju a novinarima se stavlja traka preko usta.

Novinari osudili zabranu promocije knjige Hanibala Kovača u Kulturnom centru Šabac 3
Đorđe Mijailović, Foto: privatna arhiva / Danas

Podseća da je Kovač autor koji je svojim radom ostavio značajan trag na medijskoj sceni Šapca ali i Srbije.

– Njegovi „Lični stavovi“ možda jesu surovi, ali su kritički i bez dlake na jeziku. Strašno je da ne postoji sat vremena slobodnog prostora da Kovač predstavi svoj rad publici. To ne znači da svi Šapčani žele da pročitaju ono što je Hanibal napisao, ali se mora poštovati različitost, kaže Mijailović.

Napominje da mu je drago što je kulturni život u Šapcu prebukiran, pa je sve rezervisano do kraja godine, ali da nije siguran da svako veče u Velikoj sali Kulturnog centra ima neki program.

– Zapravo, nisam siguran da ga ima ni jednom nedeljno. Sramotno je da u jednom gradu kao što je Šabac, novinaru jedino preostane da sedne na trg ili u park i predstavi svoju knjigu, a kako stoje stvari, i to je limitirano jer će nam uskoro trebati dozvola i za boravak na ulici samo zato što smo se drznuli da slobodno razmišljamo i radimo, ističe Mijailović.

Šabački novinar Dragan Eraković Coka, kaže da je slučaj Kovač, još jedan besmisleni udar na slobodu misli.

Novinari osudili zabranu promocije knjige Hanibala Kovača u Kulturnom centru Šabac 4
Dragan Eraković Coka Foto: privatna arhiva / Danas

– Reč je o kulturnoj ustanovi koja baštini dugu i dobru tradiciju. Ovde je potekla “Čivijada”, tu je stvarao jedan Miomir Grujić Fleka. Međutim, nekadašnji Dom omladine, a sada Kultruni centar Šabac, poslednjih godina se na krajnje brutalan način obračunava, ne samo sa novinarima, nego i sa ostalim stvaraocima, a kultura je odraz jednog naroda i njegovog indentiteta. Sve ovo pokazuje sunovrat i mrak kojima smo okruženi, smatra Eraković.

Ističe da živimo u vremenu kada nema dovoljno podrške za neke stvari koje su ordinarne i potrebne za jedno slobodno društvo.

– Nažalost, više u Šapcu ne deluje „Društvo novinara“ koje je postojalo pre dvadesetak godina, tako da smo veoma malobrojni. U svakom slučaju, Hanibal Kovač i ono što je do sada radio, zaslužuje podršku građana, ali i svojih kolega – poručuje Eraković.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari