Na ovogodišnjem Nišvilu Darko Rundek i njegov Kargo orkestar izvešće nekoliko pesama kralja romske muzike Šabana Bajramovića, u okviru omaža do kojeg festival drži od Bajramovićeve smrti, prošle godine.


Na prošlogodišnjem Nišvilu ovakvu počast odalo mu je nekoliko desetina muizičara, među kojima i Duško Gojković, Rozenberg trio, Teodosi Spasov, Dado Topić i Misteriozni glasovi Bugarske, inače jedini balkanski ansambl nagrađen Gremijem, čiji su snimci poslati vasionskim brodom Vojadžer van granica Sunčevog sistema… Nišvil je decembra 2008. producirao i koncert „Prijatelji Šabanu“ u Sava centru, koji je iniciralo Ministarstvo kulture, pod pokroviteljstvom predsednika Republike.

– Šaban Bajramović propevao je džez na Nišvilu broj 14, 1997. godine. Pratio ga je na klaviru, premijerno, poznati bugarski pijanista Vasil Parmakov, uz nezaobilaznog Mišu Blama na kontrabasu. Danima smo se dogovarali oko termina uvežbavanja nastupa, a onda je Šaban, na dan početka festivala zatražio avans honorara, dobio ga i – nestao. Pojavio se tek na tehničkoj probi, sveže ofarban i širokog osmeha. Južnjački „gipsy jazz“ je potekao salom Doma Vojske. Ostatak honorara završio je u varljivoj sreći barbuta u lokalnoj kockarnici. Tokom 22. izdanja Nišvila, nastupio je u nezaboravnom duetu sa Esmom Redžepovom. Kralj i Kraljica su tada otpevali prvi i jedini duet u dugim karijerama. Festival je Šabanu dodelio nagradu za životno delo, 2006. Tada je on i svečano otvorio Nišvil – na engleskom jeziku. Čitao je krupno ispisani ćirilični fonetski transkript – beskrajno duhovito i šarmantno. Kod verzije na srpskom jeziku promašio je oba padeža i ime festivala – govori Ivan Blagojević.

Nišvil je, inače, 2006. svoj Gran pri nazvao po legendarnom romskom umetniku, a tada ga je i zvanično predložio za nacionalnu penziju. Nakon Bajramovićeve smrti pokrenuo je inicijativu da jedna ulica u Nišu nosi njegovo ime, što se i dogodilo, uprkos protestima žitelja te ulice. Najnoviji predlog Nišvila je da „genije navičen na barbut koliko i muzika na njegov božanski dar“ dobije spomenik u Nišu, gradu koji nikada nije napustio, a mogao je, i te kako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari