Šabić pozvao Advokatske komore Srbije i Beograda da objasne vlastima šta nije remećenje ustavnog uređenja 1foto Medija centar

Advokat Rodoljub Šabić naveo je da će pozvati Advokatske komore Srbije i Beograda da se oglase povodom aktuelnih hapšenja organizatora i učesnika protesta protiv projekta iskopavanja litijuma u Srbiji, odnosno da uputi vlast da korišćenje ustavnog prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja nije ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje.

„Advokatske komore Srbije i Beograda morale bi da se oglase povodom aktuelnih događanja i apelovaću na njih da to učine. Verujem da mnoge kolege advokati dele isto mišljenje i pozivam ih da takav apel komorama podrže“, napisao je Šabić na mreži „Iks“.

Dodao je da ovih dana u policiju i Bezbednosno informativnu agenciju se privode brojni organizatori i učesnici protestnih okupljanja građana  protiv namere Vlade da sa Rio Tintom realizuje projekt eksploatacije litijuma.

„Privođene su čak i trudne žene, samohrane majke i bolesni i pretresani su im stanovi, i oduzimani telefoni, sve to zbog navodnog ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije a da nije saopšteno da postoje ili da su pribavljeni ikakvi ozbiljni dokazi za to“, naveo je.

Šabić je napomenuo da korišćenje ustavnog prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja samo po sebi sasvim sigurno nije nikakvo krivično delo, i dodao da iz toga proizilazi da „naravno nije ni ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje“.

„I ako se ispostavi, a po svoj prilici hoće, da nikakvih ozbiljnih dokaza nema, neko bi morao odgovarati zbog kršenja ljudskih prava, zloupotrebe ovlašćenja i maltretiranja građana. Ako vlast to ne razume ili ne želi da razume advokatura je zbog digniteta profesije dužna da je na to upozori“, napisao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari