Šabić izdao nalog Državnom veću tužilaca 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Državnom veću tužilaca da u roku od tri dana Alumni klubu Pravosudne akademije (AKPA) dostavi informacije o spornoj sednici od 14. decembra 2017. godine, na kojoj je parlamentu predložen izbor 52 tužioca širom Srbije.

Državno veće tužilaca prethodno je odbilo zahtev AKPA da to uradi. Pre sporne sednice u javnost je procureo spisak sa imenima 24 kandidata koja će biti predložena, a sa sednice je bez obrazloženja isključena javnost.

AKPA je odmah tražila zapisnik sa sednice i objašnjenje ko je, gde i na osnovu kojih kriterijuma sastavio spisak i zašto je isključena javnost, ali je DVT odbio da ga dostavi.

Predsednica Narodne skupštine stavila je sporni Predlog odluke o izboru tužilaca na dnevni red sednice parlamenta zakazane za utorak.

AKPA ocenjuje da je ovo ilustrativan primer kako se u Srbiji biraju sudije i tužioci i kako se odluke donose van institucija i daleko od javnosti.

U saopštenju AKPA se ističe da se sve to dešava u jeku debate o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa i ukazuje da u ovom izboru učestvuje politika, ali i Udruženje tužilaca Srbije, čijih je pet istaknutih članova u sastavu DVT.

AKPA izražava bojazan da će parlament učestvovati u sumnjivom izboru i poziva ga da spreči izbor, te da se ceo postupak ponovi, jer javnost opravdano neće imati poverenje u javne funkcionere izabrane uz postojeće manjkavosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari