Šabić: Jankovićevo pismo Vučiću nužna odbrana 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je danas da zaštitnik građana Saša Janković svoj posao radi kao i ranijih godina, da od njega nije čuo političke poruke i da otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću predstavlja njegovu „nužnu odbranu“.

Komentarišuši za N1 otvoreno pismo Jankovića premijeru, Šabić je rekao da je on bio prozvan i označen kao neprijatelj naroda.

„To je teška kvalifikacija i na to mora da se odgovori. Ljudski je. Ne treba odgovor tretirati kao politički, to je nužna odbrana“, kazao je Šabić.

Osvrćući se na apel koji je 100 javnih ličnosti uputilo Jankoviću pozivajući ga da se kandiduje na predsedničkim izborima, Šabić kaže da je to laskava stvar.

Na pitanje da li misli da je zloupotreba institucije to što je Janković javnim ličnostima odgovorio na zvaničnoj internet stranici Zaštinika građana, Šabić je odgovorio da ne misli.

On je podsetio da se Janković još nije izjasnio, ali da je logično da se zahvali onima koji su u njemu prepoznali nekog ko može da obavlja fukciju predsednika.

Šabić je dodao da ne bi bilo prihvatljivo da Janković funkciju koju obavlja stavi u funkciju kampanje, ali smatra da se to i ne događa.

Upitan da li je njegova izjava da je ponašanje predsednice srpskog parlamenta Maje Gojković „nedostojno funkcije koju ona obavlja i kompromitujuće i za samu instituciju Narodne skupštine“ ipak politička poruka, Šabić kaže da nije.

„Neko siđe u skupštinske klupe i kaže kolika je vaša plata, pa onda kaže izvinite, pa je malo smanji, pa izvinite i još malo je smanji i tako pet puta“.

Poverenik je ranije rekao da se radi o dvostruko manjem iznosu od onog koji je iznosila Maja Gojković.

On dodaje da je neprihvatljivo da se svesno govore neistine, i da se tendenciozno jedna plata izdvaja od ostalih.

„Znate li vi koliko ljudi u aparatu izvršne vlasti ima veću platu od premijera i predsednika države? Oko 250 u administraciji“, kazao je Šabić.

Šabić je rekao i da je morao da reaguje na izjavu poslanika Marijana Rističevića da su Poverenik i Zaštitnik „od Velike Britanije dobili 80.000 evra i ko zna kako ih podelili“, pa su od tada „protivnici Vlade Srbije“, navodeći da je to „nebuloza“.

On je dodao da mu, ipak, ne pada na pamet da ga tuži.
Za navode Rističevića Šabić je rekao da su potpuna izmišljotina, objasnivši da se poslanik na nekorektan način osvrnuo na projekat koji je uz finansijske donacije britanske i holandske ambasade realizovao pre gotovo četiri godine.
„Troškovi projekta se nalaze na sajtu Poverenika, do poslednjeg evra“, navodi Šabić.
Neko je tvrdio da smo mi uzeli i podelili novac kako bismo bili neprijatelji svoje zemlje i svoje vlade i ja sam se pridružio apelu Rističevića da državni organi to provere, rekao je Šabić, dodajući da je pozvao i Rističevića da to uradi.
U odgovoru Rističeviću, Šabić je pitao i „zašto je srpsko pravosuđe nemoćno da izigranim poveriocima omogući naplatu višemilionskih potraživanja od firmi „Rističević femili“, „Seljak Zeka kompani“, “ Lischenberg grupa“.
Osvrćući se na to, Šabić je rekao da nikoga ne optužuje, da ga je lepo pitao ima li veze s tim firmama i šta je s postupkom utaje poreza, dodavši da misli da su to legitimna pitanja jednog građanina.
„Zašto nije odgovorio kao ja i pozvao na proveru“, pita Šabić.
Šabić konstatuje da su termini i rečnik kojima su „počašćeni“ zaštitnik građana i on ružni i neprimereni, ispod kafanskog nivoa, ali navodi da to nije izum ove vlasti.
Ocenjuje da u poslednje vreme to naročito dolazi od fenomena botova, koji ranije nisu postojali. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari