Šabić: Komentari premijera nekorektni 1Foto: Božidar Petrović/FoNet

Poverenik Rodoljub Šabić ocenio je da su komentari predsednika Vlade i predsednice Skupštine, povodom njegove odluke da se javnosti učine dostupnim određeni podaci o postupku tužilaštva u slučaju „Savamala“, bez osnova i nekorektni.

Ni premijerovo pominjanje nekakvih „dvostrukih aršina“, ni predsednicino „nečuveno“ nemaju nikakav osnov u pravnom ili činjeničnom stanju, naveo je Poverenik.

Bez želje da polemiše, ali smatrajući obavezom da javnost bude korektno informisana, Poverenik naglašava da je rešenje doneo izvršavajući svoju dužnost da u zakonito sprovedenom postupku odluči o žalbi podnetoj na osnovu zakona.

Odluka koju je doneo ne izražava nikakve „dvostruke aršine“ niti ma šta čudno, a pogotovo ne „nečuveno“ već, naprotiv, doslednu praksu Poverenika potvrđenu kroz više godina i više odluka, zasnovanu na standardima sadržanim u našem zakonu i opšte prihvaćenim u demokratskom svetu.

Ti standardi, ističe se u saopštenju, čine nespornim prava javnosti na informacije o radu javnih funkcionera, što se svakako odnosi i na pravosudne funkcionere.

Vreme u kome su moćni, a „bezimeni“ ljudi mogli voditi javne poslove, suditi ili voditi istragu, demokratski svet je davno ostavio iza sebe, napomenuo je Šabić.

Ne otvarajući pitanje da li su ovakvi komentari nosioca najviših državnih funkcija pokušaj uticaja na rad nezavisnog kontrolnog organa, Poverenik naglašava da objavljivanje podataka o broju kojim je predmet označen i imenu postupajućeg nosioca funkcije ni u kom slučaju i ni na kakav način ne utiče na njegovu samostalnost.

To, razume se, dodao je, ne utiče ni na tok predmeta i ne usmerava ga u bilo kom pravcu, pa ni npr. prema „idiotima iz vrha gradske vlasti“, što je premijer sebi dozvolio.

Poverenik je svojim rešenjem omogućio javnosti samo minimalan uvid u slučaj „Savamala“, budući da je u skladu sa zakonom odlučivao samo u okviru zahteva koji je postavio tražilac informacija.

Poverenik podseća da su nadležni organi odavno dužni da sami, bez ikakve njegove intervencije, daju javnosti mnogo više informacija o slučaju koji s pravom izaziva sve veće interesovanje i domaće i strane javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari