Šabić: Lojalnost zakonu ne vlastima 1Foto: www.mc.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da za obavljanje državne funkcije ne bi trebalo da bude potrebna hrabrost, već je elementarna stvar da svoj posao obavljate najbolje što možete i da lojalnost državi nije lojalnost izvršnoj vlasti, već Ustavu i zakonu.

Kada vam je funkcija poverena ili kada je reč o privatnom poslu – elementarna je stvar da uradite sve što možete. U tom kontekstu priča o hrabrosti nije nimalo ohrabrujuća, rekao je Šabić za N1.

On je upozorio i da se pitanje obaveze državnih organa, a naročito bezbednosnih struktura, podrazumeva kao pitanje lojalnosti izvšnoj vlasti što je, kako kaže, pogrešno.

Posao svih državnih organa je da štite primenu Ustava i zakona, a ne da postupa po komandi ove ili one političke strukture, posebno u kontekstu pretvaranje političkih partija u preduzeća za eksploataciju vlasti, rekao je Šabić.

Partijski interes postao je preči od bilo kog drugog. Svaki poziv na primenu zakona, dobronameran, dočekuje se kao neprijateljski akt. Ne, samo da se ne toleriše kritika, ne toleriše se čak ni pitanje, istakao je Šabić.

Šabić podseća i da je nedavno imao razgovor sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom i da je sa obojicom razgovarao o odnosu zakonodavne i izvršne vlasti prema nezavisnim institucijama.

Kada je reč konkretno o instituciji poverenika, zakonodavna vlast već tri godine ne razmatra izveštaj poverenika, iako je dužna da to učini po sopstvenom poslovniku i zakonu koji je sama donela, podseća Šabić.

Što se tiče izvršne vlasti, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu retko i selektivno pokreće prekršajne prijave u slučajevima koje im dostavlja služba poverenika, dok je od Vlade ove godine 40-ak puta zatraženo prinudno izvršenje odluka poverenika, a Vlada nijednom nije to učinila, ukazao je on.

Šabić je rekao da je za njega „iritantno“ što je za svaki pomak potrebno da nešto stranci kažu.

Sve i da ne idemo u EU, mi bismo valjda nešto morali da uradimo da bismo popravili stanje u zemlju. Neverovatno je da se do poslednjeg trentuka čeka da neko iz EU kaže morate to da uradite, iako je očigledno da je to dobro, ilustrovao je Šabić.
Šabić je rekao i da reagovao na odgovore premijerke Ane Brnabić Grupi za slobodu medija, jer deo koji se odnosi na izvršenja rešenja poverenika, faktografski nije tačan.

Premijerka nije pravnik i to može da je opravda, ali ne i njen tim koji je trebalo bolje da je pripremi, smatra Šabić.

Osvrnuo se i na slučaj senior kartica u Beogradu ističući da penzionerima treba obezbediti pomoć, ali da se to može uraditi i bez nepotrebne i ogromne baze ličnih podataka.

Šabić je podsetio i da su ga, pošto je pokrenuo postupak, napali i gradonačelnik i gradski menadžer – „čak u uličarskom maniru“ – a na kraju je konstatovano da propusti jesu napravljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari