Šabić: Ne verujem da će iko od ekoloških aktivista biti osuđen za 'rušenje ustavnog poretka' 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da privođenje ekoloških aktivista u Srbiji dovodi u pitanje i kredibilitet pravosudnog sistema, ali i da ne veruje da će oni biti osuđeni za „rušenje ustavnog poretka“, za šta su osumnjičeni.

Šabić je u intervjuu za list „Nova“ rekao da su nosioci pravosudnih funkcija dužni da svojim postupanjem ulivaju građanima poverenje u sopstvenu nezavisnost i samostalnost, a ne da učestvuju u njihovom zastrašivanju.

„I kao predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava upozorio sam da su reakcije vlasti na aktuelne proteste građana u suprotnosti sa ustavnim garancijama i sa međunarodnim standardim“, rekao je on.

Komentarišući to što su privedeni aktivisti osumnjičeni za „rušenje ustavnog poretka“ kazao je da mu kao advokatu to zvuču „apsurdno“.

„To je sasvim providan pokušaj da se ni za šta ili za nešto što je u najgorem slučaju prekršaj javnog reda i mira, tvrdi da je teško krivično delo. Na silu, bez nepohodnih elemenata krivičnog dela. Ne verujem u mogućnost da iko, čak i u žalosnim uslovima našeg pravosuđa, bude i osuđen za to. Osim kao i u ranijim prilikama, na osnovu faktički iznuđenog sporazuma o priznanju krivice“, ocenio je Šabić.

Upitan kao gleda na kampanju vlasti protiv nevladinih organizacija sa ciljem da se oni „predstave kao državni neprijatelji i strani plaćenici“ ocenio je da je kampanja protiv civilnog sektora podjednako loša i štetna kao kampanja hapšenja bez osnova.

Kazao je i da je činjenica da su državna vlast i vladajuća stranka najveći korisnici stranih donacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari