Šabić o "poverljivoj studiji" o projektu Jadar: Ugovori nezakoniti ako se uskraćuju informacije o posledicama 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da su ugovori o poverljivosti, koje javne institucije zaključuju sa investitorima kao „tajne“ i na osnovu kojih uskraćuju informisanje javnosti o posledicama aktivnosti investitora na životnu sredinu – „potpuno nezakoniti“.

„Zakon je jasan – opravdan interes javnosti da zna informacije koje se odnose na ugrožavanje životne sredine postoji uvek i ne može se dokazivati suprotno (Zakon o slobodnom pristupu informacijama, čl.4)“, napisao je Šabić na društvenoj mreži Iks (X).

On je tako reagovao na izjavu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića, koji je rekao da je čitao studiju Poljoprivrednog fakulteta o projektu „Jadar“, ali da ne može da govori o njoj, jer je na osnovu ugovora sa poručiocem – „poverljiva“.

„I ranije su institut Černi (u doba pre prodaje) i Zavod za javno zdravlje Šabac odbili da daju rezultate analiza vode jer sa ‘Rio Sava Exploration’ imaju ugovore o poverljivosti“, dodao je Šabić.

Ministar Martinović izjavio je u utorak da je ta studija, koju je uradio tim stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, pokazala da rudarenje jadarita u Zapadnoj Srbiji „neće imati nikakve štetne posledice po kvalitet poljoprivrednog zemljišta“.

Naveo je i da studija nosi oznaku poverljivosti, jer to „stoji kao obaveza tog fakulteta u ugovoru koji je potpisan sa jednom kompanijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari