Šabić podneo skupštini izveštaj o radu 1Foto: www.mc.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić dostavio je Skupštini Srbije, predsedniku Republike, zaštitniku građana i Vladi izveštaj o radu u 2016. godini.

Šabić je u izveštaju naveo da je stanje u sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nezadovoljavajuće i dalje zabrinjavajuće. Navodi se da je prošle godine prvi put smanjen broj njegovih uspešnih intervenicija. Dok je 2015. prihvaćeno 94 odsto njegovih preporuka, lane je to palo na 92 procenta, što je zabrinjavajuće, istakao je Šabić.

On ističe da je to posledica odsustva podrške koju su bili dužni da mu pruže državni organi, koji nisu imali ni izbliza adekvatan odnos prema činjenici da se zakon masovno krši. Broj prekršajnih postupaka bio je višestruko manji od broja počinjenih prekršaja, a i kada su pokretani okončavani su, u najvećem broju slučajeva, nastupanjem zastarelosti.

Kao poseban problem Šabić navodi podatak da Vlada Srbije nije postipila ni po jednom njegovom zahtevu. U izveštaju se ukazuje i da je zabrinjavajuće što i dalje postoje neki hronični problemi u vezi sa ostvarivanjem prava javnosti da zna.

To posebno važi za probleme u ostvarivanju prava na pristup informacijama u vezi sa nekim krupnim, ekonomskim potezima države, kao i informacijama o raspolaganju velikim finansijskim ili materijalnim resursima.

Ti problemi, osim što su u više slučajeva za posledicu imali ozbiljne povrede prava javnosti da zna, imali su i druge nepoželjne posledice, pre svega po ugled u antikorupcijskom kontekstu, što je i u 2016. godini potvrđeno hronično lošom ocenom i pozicijom naše zemlje na Globalnom indeksu percepcije korupcije, ukazao je Šabić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari