Šabić: Poštuje li država sebe? 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da postoje kriminalni slučajevi čiji je pravičan epilog za ozbiljnu državu stvar samopoštovanja, a u tu kategoriju spada „Savamala“.

Ako ne obezbedi pravičan epilog, država pokazuje da ne poštuje samu sebe i samim tim nema pravo i teško može da očekuje da je poštuju drugi, istakao je Šabić u intervjuu Novom magazinu.

Prema njegovom mišljenju, te stvari bi „mi u Srbiji sami sebi morali učiniti nespornim, za to bi nam ‘pomoć’ drugih morala biti suvišna“.

Šabić je podsetio i na informaciju koja u medijima u Srbiji gotovo da uopšte nije dobila prostora, kada je Evropski parlament u junu, usvajajući Rezoluciju o izveštaju Komisije EU o napretku Srbije za 2016, „sa zabrinutošću uzeo u obzir kontroverzne događaje Savamali“.

Evropski savet je, ukazao je Šabić, zabrinut zbog činjenice da nakon punih godinu dana nije došlo ni do kakvih pomaka u istrazi, pa je pozvao na brzo rešavanje tog slučaja, kako bi se počinitelji priveli pravdi.

Na konstataciju da se njegovo ime u javnosti sve češće pominje za kandidata za gradonačelnika Beograda, on je rekao da je bilo tih predloga, ali da je „sasvim jasno rekao da nije realno da prihvati ponuđenu kandidaturu“.

Iza daljeg upornog „analiziranja“ moje pozicije, pa i pozivanja da zbog navodnog „bavljenja politikom“ dam ostavku, stoje oni koji ne žele da se pažnja javnosti usmeri na neke realnije i važnije stvari, konstatovao je Šabić.

On je dodao da o tome, na primer, govori činjenica da predsednica Skupštine Srbije već treću godinu zaredom, protivno zakonu i Poslovniku, ne stavlja na dnevni red njegov godišnji izveštaj.

Ima gotovo 15 godina kako sam svojom voljom, kad to od mene niko nije tražio, napustio politiku i nikad nisam želeo da se vratim. Ni u ovom trenutku ta ideja mi ne deluje ni privlačno ni verovatno. Ipak, opreza radi, reći ću nikad ne reci nikad, rekao je Šabić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari