Šabić: Reakcije vlasti na proteste građana u suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim standardima 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Advokat i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava Rodoljub Šabić ocenio je da su reakcije vlasti na aktuelne proteste građana u suprotnosti i sa ustavnim garancijama i sa međunarodnim standardima.

On je istakao da je pravo na slobodno mirno okupljanje građana zajamčeno i članom 54 Ustava Srbije i članom 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

„Te odredbe štite sva mirna okupljanja pa i ona koja nisu u potpunosti u skladu sa zakonima. Ometanje saobraćaja je izvesno neprijatna stvar jer podrazumeva ograničavanje prava drugih, a najčešće je i u suprotnosti sa odredbama zakona o saobraćaju. Ali ako se vrši nenasilno, kao deo demonstracija, smatra se mirnim okupljanjem“, naveo je Šabić u pisanoj izjavi.

Pojasnio je da takva okupljanja ne uživaju istu zaštitu kao okupljanja koja nisu u koliziji sa odredbama nijednog zakona, ne uživaju takozvanu privilegovanu zaštitu kao politički govor ili miting pa zato ako učesnici prava drugih ometaju preterano dugo i teško, vlasti jesu ovlašćene da preduzmu određene pa i represivne mere u svrhu uspostavljanja redovnog stanja.

Te mere, ipak treba da budu samo zaista nužne, jer i tada se, što je potvrđeno sa više odluka Evropskog suda za ljudska prava, od vlasti očekuje da pokažu što je moguće veći stepen tolerancije.

„Učestala privođenja u policiju ili BIA – u radi nekakvih ‘preventivnih’ informativnih razgovora, drakonsko kažnjavanje učesnika okupljanja, a pogotovo hapšenje ili privođenje advokata – pravnih zastupnika pokreta koji učestvuju u okupljanjima, nema veze sa ustavnim garancijama, međunarodnim standardima i tolerancijom već sa zastrašivanjem“, rekao je Šabić.

Posebno je, kako je dodao, zabrinjavajuće kad postupci pravosuđa izazivaju utisak da su umesto zaštite ljudskih prava i zakona, imaju funkciju zastrašivanja.

Kao drastičan primer naveo je odbijanja prekršajnog suda u Beogradu da kao dokaz uzme video snimak koji pokazuje da okrivljeni demonstranti (mada provocirani) nisu počinili nikakav prekršaj, a osudi ih za „teži prekršaj“ i uputi ih na izdržavanje kazne i pre pravnosnažnosti odluke.

„Žalba na ovu odluku je podneta. Drugostepeni sud ima obavezu da po njoj odluči u roku od 48 sati i priliku da makar malo, opere uprljan obraz pravosuđa“, izjavio je Rodoljub Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari