Sablje najboljim kadetima 1Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, na svečanoj promociji ispred Doma narodne skupštine u Beogradu, najboljim kadetima 138. klase Vojne akademije sablje.

Priznanja su dobili Aleksandar Ilić, kao prvi u rangu, sa opštim uspehom 9,73, potom Ivan Dimitrijević sa opštim uspehom 9,72 i Marija Lukić sa uspehom 9,67.

Najuspešnijim kadetima po vidovima i službama načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković uručio je pištolj sa posvetom, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA dodeljeni paradni bodeži.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je mladim potporučnicima Vojske Srbije da u budućem radu moraju da budu svesni odgovornosti za ono što je najvrednije – za ljudske živote i „našu jedinu otadžbinu – Srbiju“.

Vaš posao je da čuvate, branite i štitite nezavisnost i suverenitet Srbije, rekao je Vučić na svečanosti povodom promocije novih oficira Vojske Srbije, i ukazao da je za svakog vojnika otadžbina svetinja, to je bila i biće zauvek u budućnosti.

Vučić je ukazao mladim oficirima da će vojska svakodnevno biti izložena napadima stranih službi, medija i interesnih grupa, i poručio im da moraju ostati čvrsti, „postojano braniti interese naše Srbije kojoj smo se na vernost zakleli“.

Prema njegovim rečima, danas se bitke vode na polju znanja, discipline, unapređenju veština i rezultata.

Jedan od najvažnijih ciljeva je stvaranje ambijenta da su kadeti, koji su brižljivo odabrani, budu adekvatno pripremljeni da preuzimanje odgovornosti u vojsci. odgovnrostu u vosjkci

Vi ste završili školu koja je iznedrila oficire, junake, Stepu, Mišića, Bojovića, Gavrilovića, beskrajni niz junaka. I oni su stajali u stroju, kao i vi, i bili nove uzdanice, rekao je Vučić.

Ponosni na pretke, slobodarsku tradiciju, vi ste najmlađa generacija koja nastavlja slavnu tradiciju predaka, rekao je Vučić.

Ponosan sam, dodao je Vučić, što Vojska Srbije po ugledu i poštovanju zauzima prvo mesto među instiotucijama države i uživa najviše poverenje građana.

Srbija u sektoru odbrane i bezbednosti, ali i školovanju oficirskog kadra, želi da preuzme lidersku poziciju u regionu, imajući u vidu njen geografski položaj, osposobljenost i obučenost armije i ugled vojnog školstva u svetu, rekao je on.

Vučić je rekao da je jedan od nacionalnih prioriteta čuvanje i povećanje vojske i vojne profesije, zaštita životnih nacionalnih interesa, očuvanje stabilnosti u regionu.

Čvrsto opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost ne znači da bi naša vojska ostala pasivna po izazove za mir i bezbednost. Neutralnost ne znači nezainteresovanost i pasivnost, znači iskrenu posvećenost miru i saradnji, predočio je Vučić.

Zato su, objasnio je on, pripadnici naše vosjke anagžovani u mirvonim operacijama na više kriznih žarišta i mi smo ponosni na njih.

Potrebna nam je budnost poput vojnika na straži i njihova rešenost, rekao je Vučić i istakao da snaga vojske nije u broju vojnika, već kakav je svako od njih.

Najveća snaga leži u odgovoru šta braniš, šta čuvaš i za koga se boriš. A onaj ko brani slobodu, kućni prag, decu, otadžbinu, teško može biti pobeđen, rekao je Vučić.

Uveren sam da ste dorasli zadatku koji vas čeka, posvećenost miru i bezbednosti svakog građanina naše lepe zemlje, vaš je zadatak. Napredujte, usavršavajte se stalno, rekao je Vučić.

Čestitam vam prvi oficirski činm nosite ga na ponos otadžbine. Živela Vojska Srbije, živela Srbija, zaključio je Vučić.

Komandant vojne svečanosti Goran Zeković ocenio je da je 138. klasa – klasa odličnih kadeta i vrlo dobrih sportista, druga generacija po uspehu u proteklih 15 godina sa visokim prosekom 8,23.

Akademija je iznedrila časnu generaciju oficira i oficirki, veruje u vaša znanja i zato se trudite da nas ni u jednom momentu na novim dužnostima ne izneverite, poručio je Zeković.

Zaslužili ste svcoje mesto u stroju Vojske Srbije i trudite se da svojim neprekidnim i upornim radom da ga održite, rekao je Zeković.

Pripreme za svečanu promociju najmladih potporučnika održavale su se na Vojnoj akademiji, gde su se kadeti i budući potporučnici uvežbavavali za defile i protokol svečanosti.

Ove godine Vojnu akademiju završava 160 kadeta i kadetkinja 138. klase, medu kojima je njih 12 iz Angole i jedan iz MUP Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo je 27 momaka i devojaka, medu kojima 24 iz 3. klase Medicinskog fakulteta i troje sa master studija.

U vidu Kopnena vojska najbolji je bio Milan Stevanović sa opštim uspehom 9,58 na studijskom programu Menadžment odbrane, modul artiljerija.

U vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, najbolji je Stefan Marković sa uspehom 8,93 na studijskom programu Menadžment odbrane, modul ARJ za PVD.

Vladimir Marković najbolji je u sektoru službi sa uspehom 9,44 na programu Javne finansije.

Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA su Miloš Danilović sa uspehom 10,00, Stefan Petković sa uspehom 9,94 i Aleksandra Đajić sa uspehom 9,92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari