Krivičnu prijavu protiv raščinjenog vladike Artemija pokrenuo je Sveti arhijerejski sabor. Razlog su uzurpacija tuđe imovine i zloupotreba bivšeg položaja, iako je stavio potpis na odluke Svetog arhijerejskog sinoda od 13. februara i Sabora od maja ove godine, kojima je razrešen uprave u Eparhiji raško-prizrenskoj. Episkopski zavet i priroda episkopske službe podrazumevaju poštovanje i poslušnost Saboru – izjavio je za Danas mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, član Sinoda i privremeni administrator ERP.


Prvo osnovno javno tužilaštvo uputilo je juče policiji zahtev za prikupljanje informacija po krivičnoj prijavi SPC protiv raščinjenog episkopa umirovljenog raško-prizrenskog Artemija, izjavio je Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Prema Zorićevim rečima, republički javni tužilac Zagorka Dolovac odredila je Prvo osnovno javno tužilaštvo da postupa u pretkrivičnom postupku koji je pokrenut protiv vladike Artemija. On očekuje da će „vrlo brzo posle prikupljenih informacija i obaveštenja Tužilaštvo moći da donese odluku u ovom predmetu“.

Zbog služenja liturgije u manastiru Duboki potok, čime je prekršio raniju saborsku zabranu da boravi na Kosovu i Metohiji i sinodsku kaznu o privremenoj zabrani sveštenodejstva, Sveti arhijerejski sabor je prošlog petka vladiku Artemija optužio za raskol, oduzeo mu episkopski čin i vratio ga u red monaha.

Na pitanje zbog čega je Sabor poslednje kazne vladici Artemiju izrekao bez suđenja, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, član Sinoda i privremeni administrator ERP, odgovara da „sudski proces traje godinama, od 2006, a da je posle prvostepene odluke Sinoda, ceo Sabor sada sudio u drugoj istanci i doneo odluku koja je konačna“.

– Gde će i kako nastaviti monaški život, to je sada njegov problem. On je prihvatio sinodsku odluku da, saglasno odlukama Sabora donetim u maju, pređe u Šišatovac. Episkop sremski Vasilije obavestio nas je da je vladika Artemije napustio Šišatovac i time onemogućio svoj povratak u ovaj manastir. Koliko znam, episkop timočki Justin, njegov duhovni sin, ponudio mu je neki od manastira u Timočkoj eparhiji, ali ne znam da li će prihvatiti – kaže mitropolit Amfilohije za Danas.

Prema mitropolitovim rečima, vladika Artemije, sada kao monah može da traži kanonski prijem u bilo kojoj eparhiji SPC. Mitropolit Amfilohije odbacuje kao nemoguću krajnje hipotetičnu „varijantu“ da vladika Artemije traži prijem u ERP. On napominje da „posle ovog nasilnog upada u Eparhiju, prinudnog uklanjanja iz Dubokog potoka i nasilnog ponašanja bivših monaha ERP, ne vidi mogućnost da vladika Artemije i odbegli monasi budu primljeni.

Upitan zbog čega Sabor nije raspravio „slučaj“ vladike Artemija i njegova neslaganja sa sinodskim i saborskim odlukama pre nego što je izabrao novog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, mitropolit Amfilohije tvrdi da je to stvar dnevnog reda, a da ta dva pitanja nemaju nikakve veze. Dnevnim redom, kako napominje mitropolit Amfilohije, bilo je predviđeno da se vladika Artemije pozove na saborsku sednicu, ali je on preduhitrio Sabor i krenuo u „ofanzivu“ i osvajanje ERP, čime je „sebi sam presudio“.

– Sabor je odluku o raščinjenju doneo s dubokom žalošću, ali treba imati u vidu da je Crkva čuvar vekovnog poretka. Vladika Artemije je uoči Sabora odbio da razgovara s vladikom Atanasijem i sa mnom u Ćelijama i Šišatovcu. Odbio je moj telefonski poziv pre služenja liturgije u Dubokom potoku, pa sam rekao njegovom jerođakonu Damjanu da ga molim da to ne čini, zakletvom u grob oca Justina. Nadamo se u Boga da će doći po poznavanja prava, iako se naš brat Artemije nalazi u teškom duhovnom stanju – duhovnoj prelesti – kaže mitropolit Amfilohije.

Povodom navodnih novih krivičnih prijava protiv vladike Artemija, koje najavljuju pojedini beogradski mediji, mitropolit Amfilohije objašnjava da „Sabor, Sinod, a i on kao administrator, pokušavaju da u javnost ne iznose druge probleme rada i poslovanja ERP, ali da će videti šta će se učiniti ako Crkva i na to bude primorana“.

Vladika Artemije je ranije izjavio za Danas da „više neće prihvatati nikakve nekanonske odluke, a da je poslednja kazna raščinjenja samo jedna u nizu takvih odluka“. On tvrdi da „nije u raskolu i da je ostao tamo gde je i bio – u jednoj Svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi, u jedinstvu sa svetim apostolima, Svetim ocima i svim pravoslavnim hrišćanima koji poštuju crkveni poredak“. Vladika Artemije kaže da nije bio pozvan na upravo završeno jesenje zasedanje Sabora.

„Insajder“ ponovo o „slučaju“ vladike Pahomija

Sveštenik Goran Arsić, svedok u procesu koji se vodio protiv episkopa vranjskog Pahomija zbog optužbi za seksualno zlostavljanje maloletnika, tvrdi da je ovaj slučaj zataškan. Na sajtu B92 juče je objavljen deo Arsićeve izjave u emisiji „Insajder“ koja je sinoć prikaza na ovoj TV stanici. Arsić, između ostalog, kaže da je „licemerno što Crkva osuđuje Paradu ponosa, a nije spremna da istraži optužbe za pedofiliju u sopstvenim redovima“. U sedištu Vranjske eparhije našem listu je juče rečeno da će se Eparhija povodom Arsićevih izjava, oglasiti posle emitovanja „Insajdera“, najverovatnije danas i to preko advokata.

Vladika Artemije razgovarao s ruskim ambasadorom

Vladika Artemije sreo se juče sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Konuzinom u Ruskoj ambasadi u Beogradu. Ambasador Konuzin se interesovao za nedavne događaje u ERP, proterivanje vladike Artemija i odbeglog monaštva s KiM, kao i za poslednje saborske odluke. Prema saznanjima Danasa, pripadnici MUP i dalje prate kretanje vladike Artemija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari