Ekspres voz udario je juče u putnički voz koji nije bio u pokretu na istoku Indije, pri čemu je poginula 61 osoba, dok je 125 povređeno. Kako se navodi, udar je bio toliko jak da je krov jednog automobila preleteo preko obližnjeg nadvožnjaka. Zvaničnici su rekli da ne mogu da odbace mogućnost da je reč o sabotaži. Lokalni stanovnici pokušavali su da iz olupina vozova izvuku preživele pre nego što su stigle spasilačke ekipe sa opremom za sečenje metala.

Ministarka za železnički transport Mamata Banerdži, koja je odmah došla na lice mesta, ukazala je na mogućnost da je sudar još jedan slučaj sabotaže. Pre dva meseca maoistički pobunjenici su okrivljeni za železničku nesreću u kojoj je poginulo 145 ljudi. „Imamo izvesne sumnje u vezi s tim da li je ovo bio nesrećni slučaj“, rekla je ministarka.

Do sudara je došlo dva sata nakon ponoći kada je ekspresni voz napustio stanicu u Sajintiji, koja se nalazi na oko 200 kilometara od Kalkute. U nesreći su uništena i dva putnička automobila i jedan za prevoz putnika. Putnički automobili su bili rezervisani za putnike sa najjeftinijim kartama i takva vozila su obično krcata. „Spavala sam kada sam osetila jak potres i čula veliku buku, a onda se voz zaustavio“, rekao je putnik Lakšmen Baumik, koji je zadobio samo lakše povrede. Prema rečima Banerdžijeve, dva vozača ekspresnog voza su poginula.

Spasilačke ekipe su stigle tri sata nakon nesreće, rekli su lokalni stanovnici. Pre toga preživelima su samo oni pomagali da izađu iz olupina vozova. „Nekoliko časova pomoć su pružali samo lokalni stanovnici, što je bez opreme bilo veoma teško“, rekao je jedan od prisutnih na licu mesta. Međutim, s druge strane, policijski zvaničnik Humajun Kabir rekao je da su spasioci došli na mesto nesreće nakon sat vremena. Vrhovni policijski zvaničnik Bupinder Sing izjavio je da bi broj poginulih mogao da raste. Prema njegovim rečima, isuviše je rano da se zaključi koliko je ljudi ostalo u vagonima.

Ova železnička nesreća drugi je takav slučaj u državi Zapadni Bengal u protekla dva meseca. Krajem maja putnički voz je izleteo iz šina i sudario se sa teretnim vozom koji mu je išao u susret. U toj nesreći je stradalo 145 ljudi. Vlasti su okrivili maoističke pobunjenike za nesreću. Ipak, treba znati da su nesreće uobičajena pojava u indijskoj železnici, jednoj od najvećih na svetu, zbog njenog lošeg održavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari