Izjavom da je kvar mogući uzrok pada helikoptera koji je prošlog petka prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, kao i citiranjem poslednjih reči pilota, premijer Aleksandar Vučić je ukazao na uzroke pada i pre zvaničnog izveštaja komisije, saglasni su sagovornici Danasa. Oni ne sumnjaju da premijer ima prave informacije, ali smatraju da nije trebao da izlazi u javnost sa preliminarnim rezultatima, već je trebalo da sačeka poslednju reč stručnjaka.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je juče u Skupštini Srbije da javnost očekuje odgovore na mnoga pitanja.

– Mi bismo voleli da čujemo da li je bio kvar, ko je odgovoran, ko je naredio da se helikopter uzme, da li je postojao drugi put prevoza bebe, zašto pilot i po čijem naređenju nije odleteo za neko drugo mesto gde je beba mogla da dobije adekvatnu medicinsku pomoć – rekao je Stefanović. Prema njegovim rečima, izjava premijera Aleksandra Vučića da ministar odbrane Bratislav Gašić nije kriv za nesreću, samo je jedna od nekonzistentnosti u pokušaju da sakrije odgovornost.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ne sumnja u obaveštenost premijera Vučića, ali smatra da nije njegov zadatak da donosi pretpostavke o uzroku pada helikoptera, pre nego što komisija završi istragu.

– Bio bi ozbiljan problem za sve nas koji živimo u Srbiji da nam premijer nije obavešten. On je na takvom položaju da može da zna mnogo više od bilo koga od nas. Problem je u tome što informacije koje je dao moraju da se čuvaju u tajnosti, a ne da se iznose javno – kaže Radić i dodaje da je premijer morao da sačeka izveštaje stručne komisije, pa onda da se oglasi.

– Ključno pitanje nije zašto je helikopter pao, već kako je došlo do okolnosti da on padne. Očigledno je cilj da se sva pažnja usmeri na taj trenutak, i da se skine eventualna odgovornost zvaničnika. Ovako će biti krivi ili helikopter ili poginuli piloti. A oni su bili profesionalci kojima je ovaj let trebalo da bude rutinski posao – naglašava Radić.

Pre zvaničnog izveštaja komisije, premijer je citirao i poslednje reči pokojnog pilota Omera Mehića: Prvo je rekao „Vidim pistu“, a u drugom trenutku „Imam problem, moram u penjanje“, što takođe implicira da je na helikopteru bio kvar.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenjuje izjave premijera kao marketinški potez.

– Komisija je preslušala kutije i premijer je verovatno prva osoba koja je upoznata sa njihovim sadržajem. Videćemo u kojoj meri će se nalazi komisije poklopiti sa ovim što je premijer rekao, ali pretpostavljam da hoće, jer on nije govorio napamet. U javnosti se previše spekuliše sa ovom tragedijom i zato bi bilo dobro da komisija što pre izađe sa rezultatima istrage – zaključuje Dragišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari