Kada poslije kiša nadođu potoci i uliju se u rijeku Lipnicu, koja protiče kroz istoimeno bjelopoljsko naselje, nema tog mosta koji bi izdržao tu stihiju. I džaba su mještani pravili betonske mostove, džaba su za tu namjenu koristili šasije od kamionskih prikolica, džaba su se dovijali na raznorazne načine.

Voda je nosila sve pred sobom. Zbog toga su Lipničani prekrojili onu narodska „sačuvaj me Bože vatre, vode i vojske“, u „sačuvaj me Bože vode“. Jer, nosila je njima voda i imanja i objekte… Nosila prošle i pretprošle godine, i prije pet i prije deset godina…

Mještanin Lipnice Ramo Osmanović boji se da mu voda ponovo ne ugrozi imanje. Kaže da su nadležni pomagali da se riješi ovaj problem, ali da ništa nijesu mogli da učine protiv bujice. „Nabujala rijeka je u nekoliko navrata plavila kuće, imanja i puteve u Lipnici. Ove godine nije još nadolazila, ali zima ide i može se svašta očekivati“, gleda Ramo u nebesa iz kojih, kao njemu za inat, počinju da prokapavaju kapi kiše. No, lakše Ramo i ostali mještani Lipnice podnose tu prijetnju od nebesa, kada je u njihovom mjestu predsjednik Komisije za elementarne nepogode Crne Gore, ministar Suad Numanović. Zna za njihov problem i došao da se uvjeri na licu mjesta o stanju u Lipnici.

– Proteklih godina su Vlada i Opština Bijelo Polje učestvovale u regulaciji toka ove rijeke i zajednička je potreba da se nastave ti radovi. Zbog toga smo odlučili da Vlada opredijelili 50. 000 evra i Opština isto toliko, pa da nastavimo sanaciju korita rijeke Lipnice, kaže ministar Numanović. Veliki broj domaćinstava koja žive u ovom naselju će na taj način biti spašeno. I njihova imanja i objekti će biti zaštićeni, ako nadležni uspiju da ukrote rijeku. A rijeka, kada nadođe, kažu mještani, zapjenuša, razuzda se i ruši sve pred sobom. Ponekad prevari one što su postavljali most i napravi korito preko nečijeg imanja, udari u zidove kuća, ponese parče zemlje…

Mještani su ispričali ministru Numanoviću kakvog je temperamenta njihova rijeka i on je to, čini se, ozbiljno shvatio. „Zbog toga je bolje da preventivno djelujemo, nego da se čeka neke elementarne nepogode“, rekao je ministar i „zainatio“ se da pošto – poto stane na kraj „mahnitoj rijeci“. „Sigurno ćemo do kraja ove godine i u toku sljedeće završiti regulaciju njenog toka“, obećao je.

I gradonačelnik Bijelog Polja, Tarzan Milošević, odlično zna sa kakvim su se problemima suočavali mještani Lipnice. Pokušavao je da pomogne, no rijeka se nije dala. Zbog toga on smatra da će ova investicija, koju planiraju sa Vladom, biti spasonosna za Lipničane. Milošević se zahvalio ministru Numanoviću i Vladi Crne Gore što su imali odgovoran odnos prema problemu izlivanja rijeke Lipnice, čije je rješavanje, kako je rekao, od izuzetnog značaja za građane ovog naselja i Bijelog Polja.

– Sa ovom investicijom Vlada i Opština Bijelo Polje će riješiti problem koji pravi rijeka Lipnica. Uradićemo jedan kvalitetan potporni zid u dužini od jednog kilometra i, ja se nadam, tako ćemo riješiti problem izlivanja Lipnice. Kada kanališemo rijeku, obezbijedićemo i sigurnost objektima i imanjima koja su na ovom području, kaže Milošević.

Rijeka Lipnica, za sada, mirno teče prema Limu, a mještani ne smiju ni da pomisle šta bi bilo da nadođe. Da se surva odozgo s planina iznad Bijelog Polja. Mještanin Mevludin Kurgaš na tu pomisao, samo odmahuje glavom i kaže da se nada da će potporni zid biti urađen prije nego što nadođu potoci koji se ulivaju u Lipnicu.

 

 

Asfaltiranje i popravka puta

Osim 100. 000 evra koje su Vlada Crne Gore i Opština Bijelo opredijelili za regulisanje vodotoka rijeke Lipnice, gradonačelnik Bijelog Polja, Tarzan Milošević, kaže da će Opština na ovom području finansirati asfaltiranje puta od Lipnice prema Livadicama. „Osim toga, sljedeće godine ćemo uraditi popravku postojećeg puta u Lipnici“, rekao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari