Sačuvati dvorac od propadanja 1

Pokrenut je postupak utvrđivanja dvorca Heterlendi – Bajić za spomenik kulture, saopštio je zrenjaninski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Reč je o veoma lepom i vanredno zapuštenom dvorcu iz 19. veka koji je u Bočaru, opština Novi Bečej, podigao veliki župan Torontalske županije Jožef Heterlendi. Prelepo, rezidencijalno prizemno zdanje u stilu klasicizma bilo je u svoje vreme stecište značajnih ljudi koji su se ovde okupljali i donosili važne odluke. Objekat je krajem 19. veka postao vlasništvo barona Ivana Bajića a kasnije će, već po uobičajenoj matrici, ostati zapušten i zaboravljen.

– Dvorac poseduje arhitektonsko-stilske i kulturne-istorijske vrednosti i predstavlja u izvornom obliku očuvan i skladan primerak rezidencijalnih građevina, klasicističkog stilskog pravca, izgrađenih u Vojvodini početkom 19. veka. Enterijer je bio bogato opremljen, ali je malo sačuvano od originalnog izgleda, sem stolarije koja je očuvana u celosti – navodi istoričar umetnosti Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Imanje Heterlendi bilo je ograđeno a na oko sedam hektara nalazila su se dva dvorca, okružena parkom u engleskom stilu. Ispred dvorca, sa ulične strane, postojao je seoski trg na mestu današnjeg parka.

– Danas je imanje Hetrelendijevih preparcelisano i presecaju ga dve ulice. Jedan deo imanja pretvoren je u privatne parcele, dok je deo imanja u javnoj svojini pretvoren u fudbalsko igralište. Posle rata u dvorcu Heterlendi – Bajić je bila smeštena škola, pa diskoteka. Već dugo se ne koristi i propada – navodi Kojičić.

U zrenjaninskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da su imanje Heterlendi u Bočaru činila tri dvorca, od kojih su dva do danas sačuvana. Prvi je pomenuti dvorac Heterlendi – Bajić a drugi je dvorac Heterlendi – Bajer, po pivaru koji ga je kasnije kupio. U ovom drugom zdanju, koje je podigao sin župana Heterlendija, dugo je bila smeštena psihijatrijska bolnica. Planirano je da u dvorcu budu smeštena deca sa posebnim potrebama ali je adaptacija zgrade zbog pronevere sredstava obustavljena, krivični postupak je u toku a u javnosti se često mogu čuti prozivke na ime „Heterlendi dvorca“, koji je postao sinonim za nenamensko trošenje javnog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari