Novoimenovani vršilac dužnosti direktora i privremeni zastupnik kapitala u Industriji odeće „Prvi maj“ u Pirotu Veljko Krstić u prvoj izjavi medijima kaže da privatizacija u protekle tri godine nije dala rezultate i da je sada ova fabrika dobila novu šansu uz podršku države kao većinskog vlasnika.

– Uvek sam govorio da „Prvi maj“ ne može da propadne. Sačuvali smo kontinuitet proizvodnje. U ovom trenutku fabrika radi sa sto posto kapaciteta i imamo posla do kraja avgusta. Firma smo sa odličnim kapacitetima u tekstilnoj industriji na Balkanu, posedujemo obučenu radnu snagu i menadžment koji može da se nosi sa problemima. Prvi i osnovni zadatak je da kapaciteti budu potpuno uposleni do kraja godine. Imamo veoma dobru saradnju sa sindikatima u fabrici – Samostalnim i ASNS-om i sada smo na istom zadatku – sačuvati fabriku od propasti. Verujem u bolje dane. Dobili smo verbalnu, ali za početak vrlo značajnu podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da će nam pomoći i da „Prvi maj“ ima prioritet – rekao je, pored ostalog, Krstić, dodajući da očekuje da će ovih dana uz pomoć Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja biti rešen problem zdravstvenog osiguranja radnicima.

Novi predsednik Upravnog odbora „Prvog maja“, direktor glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Pirotu Ljubomir Vitanović kaže da je ovu funkciju prihvatio jer se oseća društveno odgovornim čovekom.

– Da ne verujem da može da bude bolje ne bih ni prihvatio funkciju. „Prvi maj“ ima kapacitete i stručnu i radnu snagu. Formiran je odgovoran i sposoban Upravni odbor. Mislim da možemo da vratimo ime, ugled i uspeh „Prvog maja“ i da to ponovo bude firma od ugleda – rekao je Vitanović.

Predsednik Samostalnog sindikata u „Prvom maju“ Zoran Živković kaže da novi organi upravljanja i rukovodstvo fabrike imaju podršku ovog sindikata.

– Sa pitanja koja su bila otvorena a odnose se na povezivanje radnog staža i rešavanje zdravstvenog osiguranja, rešavaćemo sa novim direktorom i Upravnim odborom. Proces restrukturiranja mora da se završi i pronađe strateški partner. Svi naši zahtevi, počev od zarada i potraživanja radnika a prvenstveno upošljavanja kapaciteta će biti otvoreni i u narednom periodu – kaže Živković.

Radnici s kojima smo razgovarali različito komentarišu izbor novog rukovodstva, ali se nadaju da će biti bolje, tim pre što je novi v.d. direktora dugo u ovoj fabrici i poznaje sve njene probleme.

Miljan Cvetković radi već deset godina i očekuje više posla i veće plate.

– Moja plata je 10.000 dinara i od te plate ne može da se živi. Minimalac je oko 17.000 dinara – kaže Cvetković.

Radnica Biserka Živković radi 27 godina i ona se nada da će biti bolje.

– Mislim da nije nikada bilo gore nego što je sada. Trenutno ima posla i radimo u dve smene a plate su ispod minimalca i socijalne pomoći – tek 12.000 dinara – kaže ona.

Agencija za privatizaciju 11. juna je raskinula ugovor o prodaji Industrije odeće „Prvi maj“ koju je 2007. godine kupio beogradski biznismen Đorđije Nicović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari