U selu Pranjani na padinama Suvobora osnovano je Udruženje „Uspon“, čiji je cilj podsticanje nataliteta na seoskom području.


Novoosnovano udruženje za sada ima 50 članova. Članovi mogu biti roditelji koji imaju troje i više dece, a žive u deset sela ovog planinskog kraja, gde je u proteklih 20 godina oko 40 odsto domaćinstava zatvoreno, a broj đaka prepolovljen.

Za predsednika Udruženja izabran je Radovan Veselinović, koji ima troje dece, a kako je rekao, njihov jedini cilj je očuvanje seoskih ognjišta i podsticaj da seoske žene rađaju što više dece. Ova sela možemo očuvati jedino kroz rađanje dece, a to važi i za čitavu Srbiju koja se ubraja među države sa najstarijom populacijom u svetu, zbog čega nam preti nestanak – zaključuje Veselinović.

On kaže da će se zalagati da u Srbiji zaživi Fond za treće dete i da će tražiti ukidanje poreza i drugih dažbina za svu dečju opremu, odeću i obuću. Članovi Udruženja „Uspon“ okupljaće se svake godine u Pranjanima, na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, koja se u narodu smatra kao zaštitnica žena porodilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari