Osma je godina od prvog američkog vazdušnog napada na uporišta Al Kaide u Avganistanu, a unutar Bele kuće danas vladaju velike podele povodom ratne strategije. Tokom 90 minuta rasprave sa liderima dve partije u Beloj kući, Obama je rekao da u izmenjenoj američkoj ratnoj strategiji nema mesta za smanjenje broja vojnika i ukazao da je neodlučan povodom predloga američkog generala Stenlija Mekristala koji traži slanje dodatnih trupa u Avganistan.

Jasno je stavio do znanja da rat neće biti sveden na usko ograničene antiterorističke napore u graničnim oblastima sa Pakistanom, strategiju koja se dovodi u vezu sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, koji je uz državnu sekretarku Hilari Klinton i ministra odbrane Roberta Gejtsa član „ratnog saveta“ Obame.

Analitička javnost je uverena da pitanje avganistanskog ratišta prevazilazi uobičajena politička pitanja, te je samim tim i izazov za Obamu veći. Ishod ovog sastanka jesu oštre podele unutar civilnog i vojnog tima Bele kuće. Podele između nekih civilnih savetnika u Beloj kući i vojnih pomoćnika dostigle su vrhunac te je ministar odbrane Robert Gejts bio primoran da pozove na „tajm aut“ opominjući visokog komandanta u Avganistanu zbog njegovog prošlonedeljnog govora. „Vrlo je važno da svi mi, i civilni i vojni zvaničnici, otvoreno damo najbolji savet predsedniku. Verujemo da će odluka predsednika o kampanji u Avganistanu biti među važnijima u njegovom predsedničkom mandatu“, kaže Gejts.

Politička javnost je zabrinuta da bi prihvatanje generalovih preporuka bio veliki izdatak za zemlju, finansijski i kada je reč o ljudskim životima. Demokratski senator Džon Keri kaže da senatori i kongresmeni treba sami sebe da upitaju koliko novca su spremni da daju, na koliko dugo i za koju strategiju. Za svake dodatne resurse neophodna je podrška Kongresa, ali budući da se veći broj demokrata opire pozivima za dodatnim trupama, Obama je prinuđen da traga za podrškom ljudi u Republikanskoj partiji koji podržavaju Mekristalovu strategiju. Na izjavu republikanca Džona Mekejna da „vreme nije na našoj strani te da ga ne bi trebalo uludo traćiti“ i Obama je odgovorio: „Džone, uveravam vas da nećemo dangubiti. Niko ne oseća toliku potrebu za hitnom akcijom kao što je slučaj sa mnom“.

General Mekristal zagovara slanje dodatnih trupa za Avganistan i odbacuje ograničen, antiteroristički pristup koji zagovara uži krug američkih zvaničnika među kojima i potpredsednik Bajden.

Gejtov prigovor na račun generala Mekristala usledio je samo dan nakon što je i Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons zamerio generalu zbog njegovog govora. Ovakva prepucavanja ukazuju na poremećene odnose među ljudima unutar administracije u trenutku kada Obama treba da donese važnu odluku: da li će prihvatiti poziv Mekristala za slanjem dodatnih 40.000 vojnika u Avganistan, dodatak na već postojećih 68.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari