Sjedinjene Države će morati da pregovaraju sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom o političkoj tranziciji u Siriji, te razmatraju kako da izvrše pritisak na njega da pristane da sedne za pregovarački sto, rekao je državni sekretar SAD Džon Keri, prenele su agencije. Vašington je dugo insistirao na tome da se Asad smeni s predsedničke funkcije putem pregovora, ali se stiče utisak da je zbog jačanja Islamske države Zapad ublažio stav prema njemu, ocenjuje analitička javnost.

Keri juče, međutim, nije ponovio standardni stav SAD da je Asad izgubio legitimitet, te da mora da ode s vlasti. Građanski rat u Siriji ulazi u petu godinu, zbog čega je stotine hiljada ljudi izgubilo život, a milioni su raseljeni. „Na kraju moramo da pregovaramo. Uvek smo hteli da pregovaramo na osnovu procesa Ženeva I“, rekao je Keri, aludirajući na konferenciju iz 2012. na kojoj se apelovalo na pregovore u cilju okončanja konflikta.

Keri je naglasio da SAD i druge države, koje nije imenovao, nastoje da pronađu način da ponovo pokrenu diplomatski proces za okončanje rata u Siriji. „Radimo na tome da navedemo Asada da dođe i to učini, i može se desiti da će biti pod većim pritiskom. Jasno smo stavili do znanja da tražimo način da se ti pritisci izvrše“, izjavio je Keri.

SAD su predvodile napore da se prošle godine u Ženevi održe mirovni pregovori pod pokroviteljstvom UN između predstavnika sirijske opozicije koju predvodi Zapad i delegacije sirijske vlade. Pregovori su, međutim, propali nakon dve runde, i od tada novi razgovori nisu na pomolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari