Administracija predsednika SAD Baraka Obame do sada nije pružala Ukrajini „pomoć koja bi mogla da se iskoristi sa smrtnim ishodom“, ali će možda razmotriti ovaj stav i poslati „odbrambeno“ oružje snagama u Kijevu, piše Njujork tajms, pozivajući se na generala Filipa Bridlava kao jednog od zagovornika takve inicijative.


Bridlav, vojni komandant NATO-a, sada navodno ulaže napore da se Ukrajini obezbedi „smrtonosna“ vojna pomoć da bi izašla na kraj sa pobunjeničkim snagama u Donjecku i Lugansku, pošto su pregovori između sukobljenih snaga u Minsku propali proteklog vikenda.

„General Bridlav je navodno saopštio da podržava nalaženje diplomatskog rešenja, ali i razmatranje praktičnih načina podrške ukrajinskoj vladi u njenoj borbi protiv separatista koje podržavaju Rusi“, rekao je kapetan mornarice Gregorij Hiks za Njujork tajms. Kako su naveli zvaničnici koji žele da ostanu anonimni dok i ako dođe do političke promene o dodeli „smrtonosne“ pomoći Ukrajini, državni sekretar SAD Džon Keri i načelnik američkog Generalštaba general Martin Dempsi su sada „otvoreni za razgovore“.

Jedan zvaničnik je rekao da je Sjuzan Rajs, Obamina savetnica za nacionalnu bezbednost, spremna da sasluša argumente za pružanje pomoći Kijevu da se suoči sa snagama samoproklamovanih republika. Ako do toga dođe, to bi ukazalo na značajnu promenu u pristupu Bele kuće ovom pitanju, koja je do sada nastojala da ne produbljuje krizu.

„Iako smo i dalje usredsređeni na nalaženje rešenja diplomatskim putem, uvek procenjujemo druge opcije koje će pomoći da se napravi prostor za nalaženje rešenja krize putem pregovora“, rekla je Bernadet Mihen, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost. Jedan drugi izvor je takođe naveo da i general Dempsi i admiral Džejms Vinfild Junior, portparol Generalštaba, smatraju da treba razmotriti obezbeđivanje „odbrambene pomoći“ Ukrajini.

„Sveobuhvatni pristup je zagarantovan i mi se slažemo da defanzivna oprema i oružje treba da budu jedna od tema diskusije“, rekao je zvaničnik Pentagona. U nezavisnom izveštaju osmorice bivših visokih američkih zvaničnika, kojim se podržava inicijativa za naoružavanje proukrajinskih snaga, apeluje se na Vašington da za naredne tri godine odobri budžet od tri milijarde dolara za obezbeđivanje defanzivnog oružja i opreme, uključujući rakete, dronove, blindirana vozila i radare. U izveštaju se navodi da je potrebno da Zapad podrži inicijativu za odvraćanje proruskih snaga tako što će povećati rizike i troškove bilo kakvog oblika velike ruske ofanzive. „To iziskuje pružanje direktne vojne pomoći u mnogo većim količinama nego do sada i uključujući smrtonosno defanzivno oružje“, dodaje se u dokumentu.

U njemu se takođe ukazuje da je „hitno potrebno“ da se Ukrajina ponovo naoružava, pošto je vojna oprema u zemlji zastarela. Zakon o pružanju podrške slobodi u Ukrajini, koji je jednoglasno usvojen u decembru, daje Obami ovlašćenja da pruža „smrtonosnu i nesmrtonosnu“ vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivtenkovsko oružje, municiju i dronove za nadzor kojima upravljaju kopnene trupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari