Sjedinjene Države grade mrežu novih baza za bespilotne letelice koje će koristiti za napade na ogranke Al Kaide u Somaliji i Jemenu, objavio je juče Vašington post. Jedna od novih baza gradi se u Etiopiji, američkom savezniku u borbi protiv islamističke grupe Šebab, koja kontroliše najveći deo Somalije. Još jedna baza postavljena je na Sejšelima.


List navodi da su iz te baze ovog meseca počele da se izvode operacije koje su pokazale da bespilotne letelice mogu da patroliraju somalskim nebom leteći iz tog arhipelaga u Indijskom okeanu. Vašington post dodaje da američka vojska i iz Džibutija bespilotnim letelicama izvodi misije u Somaliji i Jemenu, u cilju borbe protiv Al Kaide u tim zemljama. Američki zvaničnici sve više strahuju zbog jačanja Al Kaide u delovima Somalije i Jemena u kojima nema kontrole, bojeći se da ekstremisti u tim oblastima pripremaju napade protiv SAD. U jednoj četvrti u centru jemenske prestonice Sane juče su izbili oružani sukobi uprkos prekidu vatre koji je dan ranije stupio na snagu posle trodnevnih borbi u kojima je ubijeno 76 ljudi, naveli su očevici.

Artiljerijska paljba i sporadične eksplozije granata čule su se u centru prestonice, gde se između ostalog nalazi rezidencija jemenskog potpredsednika Abeda Raba Mansura Hadija, rekli su očevici Frans presu. Nasilje se nastavilo uprkos primirju koje su u utorak objavili pristalice režima predsednika Alija Abdulaha Saleha i njegovi protivnici.

U utorak po podne, obe strane su se međusobno optuživale za kršenje primirja koje je stupilo na snagu posle apela Hadija, vršioca dužnosti predsednika države. Predsednik Jemena je više od tri meseca na lečenju u Saudijskoj Arabiji, pošto je 3. juna ranjen u napadu na njegovu palatu u Sani. Svoje protivnike Saleh optužuje za povezanost sa Al Kaidom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari