U pripremama za najgori scenario i dominaciju antiameričkih snaga u Jemenu, SAD grade tajnu vazdušnu bazu obaveštajne agencije CIA u Persijskom zalivu kako bi odatle napadale Al Kaidu, navodi agencija Asošijeted pres. Bela kuća je već povećala broj pripadnika CIA u Jemenu i ubrzala izgradnju baze tako da ona umesto za dve godine bude sagrađena za osam meseci. Na zahtev američkih zvaničnika koji su tražili da ostanu anonimni, AP ne objavljuje lokaciju baze.


Trenutne operacije u Jemenu predvodi američka Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), dok CIA pruža obaveštajnu podršku. JSOC je dobio dozvolu jemenske vlade 2009. godine da izvodi ograničene vazdušne napade bespilotnih letelica i aviona na mete Al Kaide u toj zemlji.

Direktor CIA Leon Paneta prošle nedelje je rekao da agenti te službe sarađuju s JSOC. Međutim, CIA nije potvrdila odluku Bele kuće o gradnji baze CIA ili proširivanju operacija agencije u Jemenu. Izgradnja nove baze ukazuje da su SAD na duži rok privržene borbi protiv Al Kaide u regionu po modelu iz Pakistana gde su bespilotne letelice SAD gađale ekstremiste uz prećutnu saglasnost pakistanskih vlasti, navodi AP.

Islamski ekstremisti iznenada su juče u zoru napali grad Huta, administrativni centar provincije Ladž na jugu Jemena, i zauzeli čitava predgrađa, rekli su bezbednosni zvaničnici. Oni veruju da su među napadačima i pripadnici Al Kaide. Bande ekstremista vozile su se predgrađima južnog lučkog grada Adena, otvarajući vatru na snage bezbednosti, rekli su zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni i koji nisu mogli da pruže više detalja.

Islamski ekstremisti, koristeći četvoromesečni politički haos u Jemenu, napali su i zauzeli krajem maja još dva grada na jugu zemlje, Zinđibar i Džar. Masovni protesti protiv režima u Sani, koji traju od februara, zahvatili su veći deo Jemena. Ali Abdulah Saleh, koji je predsednik države gotovo 33 godine, na lečenju je u susednoj Saudijskoj Arabiji zbog povreda koje je zadobio u raketnom napadu na predsedničko zdanje u Sani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari