Pozicija direktora Svetske banke mogla bi vrlo lako pripasti kandidatu iz neke zemlje u razvoju čime bi SAD izgubile mesto koje tradicionalno drže. Naime, u toku je ozbiljna diskusija o postavljanju kandidata iz Afrike ili Južne Amerike, bez obzira koga će predložiti Obamina administracija.


Prošlo je više od mesec dana od kada je aktuelni predsednik ove institucije Robert Zelik najavio da će napustiti položaj po isteku mandata u junu, a Vašington još nije ponudio naslednika. Budući da danas ističe rok za podnošenje nominacija, članovi borda Svetske banke iz zemalja u razvoju, nameravaju da imenuju konkurenta eventualnom američkom kandidatu, potvrdio je za Vašington post Rožeria Studart, brazilski član 25-članog borda. Prema njegovim rečima, postoji saglasnost među devet zemalja koje zastupa, uključujući i Kolumbiju, za nominaciju Hozea Antonija Okampa, profesora na univerzitetu Kolumbija, nekadašnjeg ministra finansija Kolumbije i guvernera Centralne banke.

Predstavnik Južne Afrike Renosi Mokate, koji zastupa i Nigeriju u izvršnom telu banke, ukazao je da bi jedan od kandidata mogao da bude ministar finansija Nigerije Ngozi Okonjo-Iveala, navode zvaničnici banke upućeni u proces nominacija. Okonjo-Iveala je bivši visokorangirani funkcioner banke koga takođe podržavaju i neki stručni ljudi iz Vašingtona.

Među zemljama u razvoju, navodi Studart, preovlađuje osećaj da bi izbor Zelikovog naslednika trebalo da pokrene širu raspravu o budućnosti Svetske banke. Kada je reč o američkom kandidatu, spekulisalo se i o ličnostima poput Hilari Klinton i Džona Kerija. Moguća kandidatura bivšeg ministra finansija Lorensa Samera naišla je na veliki otpor. Najviše mu se zameralo zbog izjava iznetih u vreme dok je radio na Harvardu, kada je dovodio u pitanje sposobnost žena da se bave naukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari