Planovi britanske vlade da uvede oštre mere štednje u oblasti odbrane podstakle su bojazan među američkim vojnim stručnjacima povodom sposobnosti Londona da i dalje igra ulogu najpouzdanijeg saveznika SAD.

Iako i američki i britanski zvaničnici ukazuju da ne očekuju da finansijski razlozi umanje sposobnost Britanije da se bori u Avganistanu u narednih pet godina, pojedini američki vojni stručnjaci dovode u pitanje sposobnost britanske vojske da učestvuje u vrlo zahtevnim operacijama u Avganistanu.

Najavljene mere štednje u sektoru odbrane predviđaju smanjenje broja britanskih vojnika za 20 odsto, a možda i više. „Ova smanjenja će se verovatno negativno odraziti na britansku vojnu sposobnost da potpomažu koalicione snage“, smatra Antulio Ečevaria, istraživački direktor na Vojnom koledžu u SAD.

Mere štednje u oblasti odbrane deo su šire strategije vlade premijera Dejvida Kamerona čiji je cilj da se smanji budžetski deficit od 240 milijardi dolara, koji je jedan od najvećih u Evropi. Mere štednje izazvale su oštru debatu među britanskim vojnim establišmentom. Vojni zvaničnici se pitaju da li bi Britanija trebalo da proizvodi dva nova skupa nosača aviona i iznose oštre argumente povodom cene izmeštanja podmornica sa raketama Trident.

Britanska armija broji 103.000 vojnika, što ne uključuje rezerviste niti trupe nacionalne garde. Vojni zvaničnici procenjuje da će smanjenje broja vojnika za nekoliko hiljada svakako naneti štetu operacijama u Avganistanu, gde je raspoređeno 10.000 britanskih vojnika.

Više od bilo kog drugog saveznika, Britanija je pokazala, pridruživši se SAD u prvim fazama vojnih operacija, da ima sposobnost brzog raspoređivanja na terenu te komandovanja svojim snagama. „Ukoliko oni u potpunosti sačuvaju sposobnost da deluju sa nama brzo na terenu ne bi li se okončao sukob, to će biti od velike pomoći“, ističe zvaničnik američkog Stejt dipartmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari