Samit lidera G-20 u Torontu održan tokom proteklog vikenda okončan je, između ostalog, saopštenjem da je glavni prioritet jačanje ekonomskog oporavka i obećanjem da će najbogatije članice tokom naredne tri godine prepoloviti svoje budžetske deficite. Ukratko, smanjenje državnih dugova da, porez na berzanske transakcije ne.

Grupa razvijenih i zemalja u razvoju ipak su ispoljili različite stavove kada je reč o nizu drugih tema, kao što je pitanje mogućeg uvođenja dodatnih nameta bankama, odlučeno je da države same određuju, po njima, najsvrsishodnije mere i politiku

Posmatrači primećuju da ponuđeni plan smanjenja budžetskih deficita nije onoliko ambiciozan koliko su neke zemlje, među njima i Britanija, želele. U okviru grupe 20 vodećih svetskih privreda i najjačih ekonomija u usponu uočljive su razlike oko brzine smanjenja budžetskih deficita. Američki predsednik Barak Obama upozorio je da ne treba pribegavati brzim i dubokim budžetskim rezovima zbog bojazni da bi takva politika mogla da naškodi globalnom privrednom rastu.

Kanada, Australija, Kina, Indija i Japan nezadovoljne su idejom da njihove banke, koje su se pokazale koliko toliko izdržljive tokom finansijske krize – treba da plaćaju poreze na bankarske transakcije koje traže Vašington, Pariz, Berlin i London. Na samitu su ispoljena i dugogodišnja mimoilaženja između nekih zemalja – kineska nespremnost da omogući da njena novčana valuta juan bude na nivou kako bi se pomoglo da Kina smanji trgovinske suficite sa SAD.

Ekonomski stručnjaci sačinili su svojevrsnu listu zemlja dobitnika i gubitnika na proteklom samitu. Kanada, domaćin okupljanja, koja tvrdi da su njene banke preživele svetsku finansijsku krizu bez spasilačkih paketa vlada, lobirala je protiv uvođenja globalnih poreza na bankarske transakcije u cilju finansiranja budućih spasilačkih paketa, te je u tom smislu veliki dobitnik samita.

SAD su na ovoj listi svrstane u red onih zemalja koje su sa samita izašle kao gubitnici. Predsednik Barak Obama bio je primoran da odustane od ideje da je najbolji način za ubrzanje ekonomskog rasta da se podstakne potrošnja sa čim se nije složila većina zemalja.

Kina je svrstana u red pobednika. Peking je uspeo da se reči hvale iznete u nacrtu sporazuma G-20 zbog povećanja fleksibilnosti deviznog kursa uklone iz konačne verzije. Iako bi to neki mogli videti kao odbijanje komplimenta, Kina u stvari nije želela da njena valuta bude presedan, čak i u pozitivnom svetlu.

Nemačka je takođe uz Kinu jedna od zemalja koja je izašla kao pobednik. Nemački i evropski zvaničnici deluju kao pobednici jer su uspeli da se u konačnoj verziji sporazuma nađe odredba o potrebi fiskalnih zatezanja. Deklaracija o smanjenju budžetskih deficita za pola do 2013. ocenjena je kao pobeda političara iz EU.

Britanija i njen premijer Dejvid Kameron, takođe važi za pobednika. Dobio je ono što je tražio – priznanje za oštre budžetske mere njegove vlade.

Brazil je svrstan u red gubitnika. Odluka predsednika zemlje Lula da Silve da izostane sa samita je uticala na „lošu zapaženost“ Brazila što je bila i smetnja za ostale zemlje sa ekonomijama u usponu da steknu širu ulogu u globalnim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari