Američki ministar odbrane Robert Gejts izjavio je juče u Jerusalimu da se SAD, koje su ponudile Iranu razgovor o spornom nuklearnom programu, nadaju odgovoru na taj predlog do kraja septembra. Predsednik SAD Barak Obama je početkom meseca upozorio Iran da međunarodna zajednica neće unedogled da čeka na odgovor Teherana u vezi sa ponudom za dijalog o nuklearnom pitanju.

„Mislim da predsednik očekuje ili se nada nekoj vrsti odgovora ove jeseni, možda u vreme zasedanja Generalne skupštine UN,“ rekao je Gejts novinarima posle sastanka sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom. Sekretar odbrane SAD je, takođe, izjavio da postoji mogućnost da se Iranu uvedu sankcije u slučaju neuspeha diplomatije, spomenuvši planove o odbrani saveznika SAD u regionu.

On je naglasio da će SAD i dalje pružati „solidnu“ vojnu podršku Izraelu. „SAD će nastaviti da pružaju solidnu vojnu pomoć na godišnjem nivou kako bi se osnažila odbrana Izraela pred rastućom pretnjom projektila“, rekao je. „I dalje ćemo se starati da Izrael ima najmodernije oružje za nacionalnu odbranu“. Američki sekretar odbrane, takođe, kazao je da dugoročna bezbednost Izraela zavisi od održivog mira na Bliskom istoku, koji je od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost. Gejts je juče doputovao u Izrael na samo nekoliko sati kako bi pomogao obnovi mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Barak je naglasio da njegova zemlja ne isključuje nijednu opciju kada je reč o nuklearnom programu Irana, za koji Izrael tvrdi da mu je cilj proizvodnja atomske bombe. „To je naš stav. Mi tako mislimo“, rekao je Barak i zahvalio SAD na tome što i dalje pružaju podršku Izraelu. „Nismo slepi. Znamo da sve što radimo može imati uticaja na naše susede i ostale, te se trudimo da to imamo u vidu. Čvrsto verujemo da ne treba da odustanemo ni od jedne opcije i drugima preporučujemo da zauzmu isti stav, iako nikome ne možemo da diktiramo šta da radi“, rekao je ministar odbrane Izraela. On je dodao da je važno istaći, posebno na Bliskom istoku, da su SAD najveća svetska sila uz umerene zemlje u suočavanju sa ekstremistima.

Kako navode svetske novinske agencije, izraelski zvaničnici nisu otkrili detalje vojne akcije koju planiraju da sprovedu u delo, iako je poznato da je vojska u poslednjih nekoliko meseci obavila više vojnih vežbi, što se smatra mogućim pripremama za napad na iranska nuklearna postrojenja. Međutim, prema rečima dopisnika, Barak je, ipak, naglasio da prednost treba dati diplomatiji i oštrijim sankcijama.

Analitičari navode da se smatra da Gejtsova poseta Izraelu predstavlja deo napora da se ta zemlja odvrati od vojne akcije protiv Irana. Međutim, kako tvrde dobri poznavaoci tamošnjih prilika, Barak je čak tri puta naglasio da ni od jedne opcije ne treba odustati, što ukazuje na to da pokušaji sekretara odbrane SAD nisu urodili plodom. Gejts je iz Izraela otputovao u Jordan.

Susret s Netanjahuom

Gejts se juče sastao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u trenutku napetosti između njihove dve zemlje saveznice zbog nastavka izgradnje u naseljima gde žive Jevreji na okupiranoj Zapadnoj obali. Oni su razgovarali o mogućnostima deblokade mirovnih pregovora sa Palestincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari