Snage odane Moameru el Gadafiju uspele su juče da osvoje grad Brega na istoku države i uspostave kontrolu nad značajnim naftnim postrojenjem koje je prethodno bilo u rukama pobunjenika, javile su svetske agencije. „Istina je da su Gadafijeve pristalice posle bombardovanja uspostavile kontrolu nad Bragom“, izjavio je Mohamed Jusuf, policijski zvaničnik iz obližnje Adždabije, gde je avijacija bombardovala vojna postrojenja da bi primorala protivnike režima da se povuku iz istočnih delova države.


U Tripoliju, glavnom Gadafijevom uporištu, juče se prevrnula cisterna s gorivom, što je izazvalo niz snažnih eksplozija, a pojedini poznavaoci prilika tvrde da je reč o sabotaži. Inostrani analitičari ocenjuju da najnovije akcije libijske vojske na istoku zemlje predstavljaju najznačajniji uspeh za Gadafija od početka masovnih demonstracija. Libijski vođa obratio se naciji na skupu u prestonici, naglašavajući da inostrani mediji žele da ga prikažu kao kriminalca, ali da događaji na terenu pokazuju da ga narod podržava.

– Svi delovi libijskog naroda su mi rekli da su spremni da umru za mene – kazao je Gadafi i ponovo optužio Al Kaidu da je organizovala pobunu. On je, takođe, poručio da će na naftnim bušotinama kompanije sa Zapada zameniti kompanije iz Kine, Rusije i Brazila i upozorio međunarodnu zajednicu da će u slučaju pokretanja intervencije NATO ili SAD poginuti hiljade Libijaca.

Gadafijevi protivnici i brojni međunarodni zvaničnici tvrde da je neophodno da se libijski lider povuče. UN su suspendovale Libiju iz Saveta za ljudska prava zbog, kako je navedeno, sistematskog kršenja ljudskih prava.

– Nastavićemo pritisak na Gadafija sve dok se ne povuče i dozvoli građanima Libije da slobodno izražavaju svoje mišljenje i odlučuju o svojoj sudbini – izjavila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs.

Dva ratna broda SAD uplovila su u Suecki kanal s južne strane i očekuje se da će uskoro ući u Sredozemno more, što je u skladu s naredbom američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa za njihovo stacioniranje nedaleko od obale Libije, za slučaj potrebe za evakuacijom ili pružanjem humanitarne pomoći, izvestio je Glas Amerike. Gejts je kazao da članice NATO još nisu postigle konsenzus o upotrebi vojne sile u toj zemlji.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izjavio je da međunarodna zajednica mora da učini sve da Gadafijev režim nestane iz Libije jer, kako je kazao, sistematski ubija sopstvene sunarodnike, navodi Beta.

– Gadafijev režim više nije u stanju da obezbedi ni minimum reda i mira, ali mi bismo voleli kada bi sami Libijci pronašli rešenje – objasnio je Baroso.

Operacije zbrinjavanja izbeglica

Velika Britanija, Francuska i grupa od 57 muslimanskih zemalja članica Islamske konferencije pokrenule su juče zasebne operacije prebacivanja izbeglica i stranaca iz Libije ka Egiptu i Tunisu. Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će njegova zemlja omogućiti avionski prevoz za egipatske državljane koji su praktično blokirani na libijsko-tuniskoj granici. „Te ljude ne bi trebalo držati u tranzitnim kampovima“, rekao je Kameron. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari