Narodne oružane jedinice u regionu Donjecka zarobile su tri pripadnika specijalne jedinice Ukrajinske službe bezbednosti (SSU) koji su došli iz Kijeva, javio je juče Itar-tas. Prema navodima ove ruske agencije, predstavnici oružane formacije samoproglašene „Narodne Republike Donjeck“ rekli su juče novinarima da su privedeni specijalci imali zadatak da sprovedu izviđanje i otmu Igora Bezlera, lidera donjeckih snaga za samoodbranu.

Kako je rekao šef slavjanskih snaga samoodbrane Igor Strelkov, specijalci će biti ili razmenjeni za zarobljene pripadnike donjeckih snaga za samoodbranu i potom odvedeni u Kijev ili će biti zadržani dok se situacija ne razjasni, prenosi Itar-tas.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) poslala je u Slavjansk, na istoku Ukrajine, pregovorače za oslobođenje osam posmatrača ove međunarodne organizacije, koje su proruski aktivisti uhapsili u petak. Međutim, oni su se juče pojavili pred novinarima navodeći da su dobrog zdravlja i da su u tom gradu „gosti“. U pratnji proruskog gradonačelnika Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova, obučeni u civilnu odeću i u dobrom zdravstvenom stanju, pojavili su se na konferenciji za medije pred oko 60 novinara.

„Mi smo zvaničnici OEBS-a s diplomatskim statusom“, rekao je predstavnik te grupe, nemački pukovnik Aksel Šnajder. „Naše prisustvo u Slavjansku je bez sumnje politički instrument za one koji donose odluke o ovom regionu“, dodao je Šnajder, negirajući da je njegova grupa obavljala šijuniranje za NATO. Ponomarjov je ranije za pritvorene posmatrače OEBS-a naveo da su „ratni zarobljenici“, odbacujući, međutim, termin „taoci“. „Posmatrači nisu naši taoci, oni su naši gosti“, kazao je on. I Šnajder je takođe rekao da su članovi njegove grupe „gosti“. Među osmoro posmatrača OEBS-a nalazi se sedam zvaničnika, tri Nemca, po jedan Poljak, Čeh, Danac i Šveđanin i jedan prevodilac. Vlasti nisu dale nikakve informacije o četvoro Ukrajinaca koji su se nalazili prvobitno sa ovom grupom posmatrača.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da nove međunarodne sankcije, koje će Rusiji možda biti uvedene danas, imaju za cilj da spreče dalje provokacije te zemlje na istoku Ukrajine. „Važno je da preduzmemo nove korake kako bismo ubedili Rusiju da okonča akcije u Ukrajini, koje destabilizuju tu zemlju“, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Maleziji, gde je stigao u kratku posetu. Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) donela je odluku da zbog ukrajinske krize Rusiji uvede nove sankcije. Predstavnici 28 zemalja EU zbog toga će se danas sastati u Briselu kako bi usvojili listu dodatnih sankcija Moskvi, među kojima je i zabrana putovanja.

Rusija je na svojoj zapadnoj granici rasporedila 40.000 vojnika, a poslednjih nekoliko dana počela je sa vojnim vežbama. Osim toga, Ukrajina i SAD optužile su Rusiju da je u noći između petka i subote u više navrata ušla u vazdušni prostor Ukrajine, što je Moskva odlučno demantovala.

Bajden sa Sobotkom i Orbanom

Potpredsednik SAD Džozef Bajden je u telefonskom razgovoru sa premijerima Češke i Mađarske Bohuslavom Sobotkom i Viktorom Orbanom ponovio američku podršku sporazumu o zajedničkoj odbrani NATO-a, saopštila je Bela kuća. U saopštenju objavljenom preksinoć se navodi da su se, u trenutku sve većih tenzija u Ukrajini, Bajden i Sobotka složili da će se Rusija suočiti sa novim sankcijama zbog njenih akcija u toj zemlji i zbog nagomilavanja ruskih trupa na rusko-ukrajinskoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari