Indija i SAD mogu zajedno osmisliti plan za borbu protiv klimatskih promena koji će doneti ogromne investicije i stvoriti milione radnih mesta, izjavila je juče u Nju Delhiju američka državna sekretarka Hilari Klinton. Klintonova je iznela uveravanja da SAD u nastojanju da se više uradi u borbi protiv klimatskih promena neće nametati uslove koji bi ograničili ekonomski rast Indije.

Državna sekretarka SAD, koja je u Indiju stigla u petak, rekla je da je osmišljavanje sveobuhvatnog i strateškog pristupa za omogućavanje čiste energetske budućnosti važna tema njene trodnevne posete. „Uverena sam da SAD i Indija mogu osmisliti plan koji će značajno promeniti način na koji proizvodimo, trošimo i čuvamo energiju i da će u tom procesu bljesnuti eksplozija novih investicija i milioni radnih mesta“, rekla je Klintonova.

Ona je to kazala novinarima posle posete „zelenoj“ zgradi lanca hotela ITC osmišljenoj da koristi maksimalnu količinu sunčeve svetlosti i s prozorima koji sprečavaju ulazak toplote tako da se smanjuje potreba za klima uređajima. Klimatske promene su jedno od spornih pitanja u odnosima Indije i SAD budući da administracija predsednika SAD Baraka Obame traži od Nju Delhija da prihvati ograničenja dozvoljene količine izduvnih gasova u okviru međunarodnog sporazuma o sprečavanju klimatskih promena. Spor je deo šireg problema razvijenih zemalja i zemalja u razvoju koje tvrde da bogate zemlje traže od siromašnih da plaćaju za prethodno neumereno zagađivanje što je podstaklo globalno zagrevanje.

Zemlje poput Kine i Indije žele da se razvijene industrijske zemlje obavežu da će smanjiti emisije ugljenih gasova za 40 odsto u narednih deset godina pre nego što one obećaju da će smanjiti svoje emitovanje ugljenih gasova. Klintonova je rekla da razume zabrinutost zemalja kao što je Indija. „Niko ne želi da zaustavi ili oslabi ekonomski rast neophodan za izlazak miliona ljudi iz siromaštva“, rekla je ona dodajući da SAD neće uraditi ništa što bi „ograničilo indijski ekonomski napredak“. Državna sekretarka SAD će danas u Nju Delhiju razgovarati s političkim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari