SAD i Kanada blizu dogovora o odbrani zapadne hemisfere 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Pre tačno 80 godina, List Pravda je izveštavao o sklapanju saveza između SAD i Kanade radi odbrane zapadne hemisfere, dok List Vreme nije izdao broj za 20. avgust.

Predsednik SAD je u razgovoru sa predsednikom Kanade blizu da nađe „zajednički jezik“ zbog odbrane zapadne hemisfere, javlja list Pravda.

SAD i Kanada blizu dogovora o odbrani zapadne hemisfere 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Ruzvelt je imao dug razgovor sa predsednikom kanadske vlade, Makenzijem Kingom, u svom specijalnom vozu. Predsednik SAD je u izjavi za štampu naveo da se razgovor odnosio na zajedničku odbranu zapadne hemisfere.

Na pitanje da li se traži jedna tačno definisana linija zajedničkih istupanja između SAD i Kanade, Ruzvelt je potvrdno odgovorio.

U isto vreme, Vilki, republikanski kandidat, u svom govoru oštro kritikuje i napada spoljnu politiku predsednika Ruzvelta. Kako prenosi list „Tajms Herald“, Vilki naziva Ruzvelta „neodgovornim podstrekačem na rat“.

Takođe u istom listu se može pročitati kako je narod širom SAD osetio „veliko olakšanje“ nakon Vilkijevog govora, zato što građani ne žele rat.

„Vašington post“ takođe ističe da je Vilki ustao protiv „podstrekača na rat“.

Dok je Vilki vodio svoju kampanju protiv Ruzvelta, on je sa Makenzijem dao zajedničku izjavu u kojoj obojica naglašavaju da je bitno da se što pre obrazuje zajednički odbrambeni savet dve zemlje.

SAD i Kanada blizu dogovora o odbrani zapadne hemisfere 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

U saopštenju se dalje kaže da će ovaj savet odmah pristupiti proučavanju svih postojećih kopnenih, pomorskih i vazdušnih problema, sve s ciljem zaštite zapadne hemisfere od mogućih napada.

Ovaj savet će imati četiri ili pet predstavnika svake zemlje, većinom stručnjaka za vojna pitanja. Nakon ove izjave, Ruzvelt je otišao u Hajdpark.

Nedugo nakon toga, predsednik Ruzvelt je izjavio i da će SAD pružiti pomoć Kanadi ukoliko dođe do napada.

„Sastanak koji smo imali mogao bi da vodi učvršćenju odnosa između SAD i Kanade i da obnovi obećanje od pre dva meseca, prema kome će SAD pružiti pomoć ukoliko dođe do napada“, rekao je Ruzvelt, a prenela agencija „Stefani“.

Dok jedna strana SAD vodi brigu o mogućoj odbrani usled napada, druga strana pokušava da dobije političke poene i tako pokuša da svrgne Ruzvelta s vlasti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari