Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u noći između ponedeljka i utorka zakon o budžetu, što je bilo neophodno da bi se izbegla „fiskalna provalija“ – automatsko povećanje poreza i smanjenje državnih izdataka. Takav scenario mogao je da uvede SAD u novu recesiju.

Zakon je usvojen sa 257 glasova za i 167 protiv, što predstavlja teško izvojevanu političku pobedu za predsednika Baraka Obamu, manje od dva meseca nakon što je pobedio na izborima, zalažući se za povećanje poreza za bogate. Ubrzo nakon odluke Predstavničkog doma, koji kontrolišu republikanci, Obama se obratio sunarodnicima.

„Zahvaljujući glasovima republikanaca i demokrata u Kongresu, potpisaću zakon koji podiže porez za dva procenta za najbogatije Amerikance, i istovremeno sprečava povećanje poreza koje je moglo da uvede ekonomiju u recesiju“, kazao je Obama. Uz Obamu je tokom govora stajao potpredsednik SAD Džo Bajden, što se smatra priznanjem za njegovu ulogu u pregovorima sa liderom republikanaca u Senatu Mičom Makonelom. Usvojeni zakon samo je deo velikog sporazuma za koji se Obama nada da će postići s poslanicima radi smanjenja hroničnog deficita zemlje.

Senat je u noći između ponedeljka i utorka, sa 89 glasova za i osam protiv, usvojio tekst zakona o kojem su prethodno dogovor postigli Bela kuća i republikanski senatori. Zakon sada treba da potpiše Obama, koji smatra da će taj sporazum podstaći rast ekonomije i smanjiti deficit na izbalansiran način, ulaganjem u srednju klasu, i zahtevom bogatima da na ime poreza izdvajaju malo više nego do sada. SAD su bile suočene s „fiskalnom provalijom“ pošto su poreske olakšice iz vremena Džordža Buša Mlađeg istekle 31. decembra. Te olakšice, koje se odnose na srednju klasu, zadržane su novim zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari