Više od 90 odsto ekonomista predviđa da će recesija u SAD biti okončana ove godine, mada će oporavak verovatno biti pun potresa. Ova procena vodećih američkih ekonomista, izražena u juče objavljenom istraživanju Nacionalnog udruženja za ekonomiku poslovanja, u skladu je sa mišljenjem šefa Federalnih rezervi Bena Bernankea i njegovih kolega. Dve trećine ekonomista smatra da će recesija u SAD, koja je počela decembra 2007. i najduža je od Drugog svetskog rata, biti završena u trećem kvartalu ove godine.

Petina predviđa da će do preokreta doći u poslednja tri meseca, a preostali kažu da će recesija biti okončana u prvom kvartalu 2010. Jedna od glavnih sila koja je gurnula ekonomiju u recesiju bila je finansijska kriza koja je nastupila prošle jeseni i bila najgora od tridesetih godina prošlog veka. Ekonomisti kažu da je oporavak posle finansijske krize uglavnom spor. Zbog toga će stopa nezaposlenosti biti povećana ove godine čak i ako privreda oživi, kažu ekonomisti. Kompanije se neće žuriti da zapošljavaju dok ne budu sigurne da je ozdravljenje uhvatilo koren.

Očekuje se da će za celu godinu stopa nezaposlenosti u SAD biti u proseku 9,1 odsto, što je veliki skok sa prošlogodišnjih 5,8 odsto i više od trenutnih 8,9 odsto. U prva tri meseca američka privreda se umanjila za 6,1 odsto na godišnjem nivou. Pad u poslednjem kvartalu prošle godine bio je 6,3 odsto što šestomesečni učinak privrede SAD čini najgorim u proteklih 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari