Američki predsednik Džordž Buš otvorio je juče jednodnevnu donatorsku konferenciju za Avganistan u Parizu kojoj su, između ostalih, prisustvovali avganistanski predsednik Hamid Karzaji, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i francuski predsednik Nikola Sarkozi. Prva dama SAD Lora Buš rekla je tom prilikom da svetski donatori ne smeju okrenuti leđa Avganistanu.

Američki predsednik Džordž Buš otvorio je juče jednodnevnu donatorsku konferenciju za Avganistan u Parizu kojoj su, između ostalih, prisustvovali avganistanski predsednik Hamid Karzaji, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i francuski predsednik Nikola Sarkozi. Prva dama SAD Lora Buš rekla je tom prilikom da svetski donatori ne smeju okrenuti leđa Avganistanu. Ona je dodala da je Avganistan došao do „momenta koji će odrediti njegovu budućnost“.
Karzaji je apelovao na svetske donatore da pruže značajnu dugoročnu finansijsku pomoć njegovoj zemlji za izgradnju puteva, razvoj poljoprivrede i policiju da bi država postala bezbednija, a smanjena stopa gladi. On je, takođe, obećao da će se boriti protiv ukorenjene korupcije u zemlji koja osujećuje humanitarne napore od svrgavanja talibana 2001. „Avganistanu je potrebna ogromna finansijska pomoć, ali je od posebne važnosti kako se ta pomoć troši“, rekao je Karzaji na skupu gotovo 80 bogatih zemalja i donatorskih organizacija.
Cilj avganistanske vlade na konferenciji bio je obezbeđivanje sredstava za sprovođenje u delo plana za rekonstrukciju vrednog 50 milijardi dolara, saopštili su zvaničnici. Zemlje donatori obećale su između 15 i 20 milijardi dolara pomoći vlastima u Kabulu. SAD su najavile da će izdvojiti 10 milijardi dolara, i na taj način pojačale pritisak na ostale donatore. Generalni sekretar UN zahtevao je od zemalja donatora da koordinišu i uvećavaju humanitarne napore za Avganistan, kao i da insistiraju na efikasnijem radu avganistanskih vlasti. „Svaki čin korupcije predstavlja namerni čin nekoga ko je u vladi“, izjavio je on. Nemačka je obećala 653 miliona dolara za rekonstrukciju Avganistana tokom 2010. Pomoć Norveške će i dalje iznositi 145 miliona dolara godišnje tokom sledećih pet godina. Sarkozi je obećao da će udvostručiti svoju pomoć, a iz njegove kancelarije je najavljeno da će do 2010. dati Avganistanu 107 miliona evra. SAD su najveći donator Avganistana, ne računajući troškove ratovanja protiv pobunjenika.
Ova donatorska konferencija održana je usred sve jačeg međunarodnog pritiska na Karzaija, od koga se očekuje da učestvuje u izbornoj trci 2009, zbog nedovoljnog napretka u obezbeđivanju stabilnosti u zemlji i poboljšanju životnog standarda od njegovog stupanja na predsedničku funkciju 2004.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari