Tenzije između SAD, Avganistana i Pakistana dodatno su pojačane nakon što su u javnost procurile desetine hiljada vojnih dokumenata o ratu u Avganistanu. Izbijanje u javnost šestogodišnje arhive pojačalo je pritisak i na američkog lidera Baraka Obamu da brani svoju vojnu strategiju dok se Kongres priprema za glasanje o zakonu o finansiranju rata.

Dok američki kongresmeni postavljaju pitanja o navodnoj pakistanskoj podršci talibanima, istovremeno zvaničnici u Islamabadu i Kabulu trguju optužbama. Iz Bele kuće čuju se priznanja da dokumenta, obelodanjena u javnosti preko veb sajta Vikiliks, predstavljaju otežavajuću okolnost za Obamu u trenutku dok pokušava da pridobije podršku javnosti i Kongresa za svoju ratnu strategiju.

S druge strane, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg smatra da će obelodanjivanje ovih dokumenata „dodatno zatrovati atmosferu“ u Avganistanu istovremeno insistirajući da se to neće odraziti na britanske vojnike. Erik Džojs, bivši vojni pomoćnik nekadašnjeg laburističkog ministra odbrane Boba Ejnsvorta, u izjavi za Gardijan opisao je obelodanjivanje dokumenata kao „promenu igre“ te ukazao da su neka otkrića zapanjujuća. Bivši lider liberalnih demokrata i portparol odseka za odbranu i inostrane poslove Menzis Kempbel izjavio je da dokumenta pokazuju koliko će teško biti za britanske trupe da napuste Avganistan do 2015, datum koji je postavio premijer Dejvid Kameron. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel pozvala je NATO da što pre obezbedi jasan i jedinstven sistem sračunavanja civilnih žrtava u Avganistanu.

Direktor vojnog instituta iz Londona Majkl Klark kaže da nema sumnje da će otkrića naneti veliku političku štetu. „Dokumenta odaju utisak nedostatka vojne doktrine kako je operacije trebalo sprovoditi“. Pentagon navodi da je već pokrenuo istragu povodom toga da li će obelodanjene informacije dovesti u rizičnu poziciju koalicione snage. Sekretar za štampu Bele kuće Robert Gibs priznao je da postoje „realne pretnje“ po američke snage.

Analitičari pak navode da će teško biti proceniti koliki će stvarni uticaj dokumenta imati u političkom, diplomatskom i vojnom smislu. Ova bujica mračnih informacija u postojećem sukobu mogla bi obezbediti dodatnu municiju u slučaju da strategija SAD ne uspe. Iako obelodanjena dokumenta, prema mišljenju stručnjaka, možda neće uzrokovati promenu strategije biće od suštinskog značaja za događaje na terenu u narednih nekoliko meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari