Protiv Mevlida Jašarevića (23), državljanina Srbije, velika porota Distrikta Kolumbija (Ministarstvo pravde SAD) podigla je optužnicu zbog pokušaja ubistva i drugih krivičnih dela u vezi sa njegovim napadom automatskom puškom na ambasadu Sjedinjenih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011, saopštio je američki Federalni istražni biro (FBI).


Optužnica u 10 tačaka Jašarevića tereti za pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenih u ambasadi; za pokušaj ubistva državljana SAD na teritoriji pod jurisdikcijom SAD; za napad opasnim oružjem sa namerom telesnog povređivanja na teritoriji pod jurisdikcijom SAD; za napad na službenike SAD ili zaposlene smrtonosnim oružjem; za uništavanje imovine pod jurisdikcijom SAD. U još pet tačaka Jašarević se tereti za korišćenje vatrenog oružja u nasilnom zločinu, navodi FBI koji je posle napada sproveo istragu.

Tužilaštvo BiH podiglo je 23. aprila optužnicu protiv Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića koji se terete za pripremu i izvršavanje terorističkog napada na Ambasadu SAD.

Za optužbe za pokušaj ubistva protiv Jašarevića, te optužbe za napad smrtonosnim oružjem na američke službenike ili zaposlene i uništenje imovine predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Svaka od optužbi (američkog Ministarstva pravde) za upotrebu vatrenog oružja tokom nasilnog čina predviđa minimalnu kaznu od 30 godina zatvora, dok je za optužbe za napad smrtonosnim oružjem s namerom nanošenja teških telesnih povreda predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari