SAD podržavaju kiparske pregovore pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, izjavio je neimenovani zvaničnik Stejt dipartmenta. Odgovarajući na pitanje o poseti Kipru generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, neimenovani američki zvaničnik rekao je da SAD čestitaju obojici lidera na Kipru zbog njihove hrabrosti da se upuste u ceo proces i na napretku koji su do sada ostvarili.

On je izrazio podršku SAD „naporima obeju strana da postignu pravedno i dugoročno rešenje koje će ponovo ujediniti ostrvo Kipar u federaciju dve zone i dve zajednice“. U međuvremenu predsednik Kipra Dimitris Hristofijas preneo je uverenja generalnom sekretaru UN da će uložiti napor da se prevaziđu sve prepreke i konačno nađe rešenje koje će biti održivo, funkcionalno i, s obzirom na okolnosti, pravedno i prihvatljivo za obe strane. Hristofijas je podsetio da se UN bave problemom Kipra od 1964. godine.

„Strane intervencije zajedno sa unutrašnjim trvenjima dovele su do nasilne podele naše zemlje 1974. godine“, rekao je Hristofijas na svečanom banketu priređenom u čast Ban Ki Muna. „Mi smo zahvalni Savetu bezbednosti UN, koji deluje na osnovu principa međunarodnog prava, što je utvrdio osnovu za rešenje koje predviđa postojanje dveju zona i dveju zajednica koje su politički jednake, kao što se i navodi u relevantnim rezolucijama UN, sa jednim suverenitetom, jednim međunarodnim identitetom i jednim državljanstvom“, rekao je Hristofijas.

On je dodao da takvo načelo predstavlja osnovu oko koje su se on i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat saglasili. Hristofijas je izrazio zahvalnost UN za podršku u povlačenju stranih vojnika sa Kipra i obnove prava i sloboda naroda Kipra i podsetio da su kiparski Grci u celom procesu pokazali dobru volju i fleksibilnost držeći se principa i dogovorenih osnova, koje su definisane u rezolucijama UN i sporazumima iz 1977. i 1979. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari