SAD su juče pozvale Siriju da prisustvuje bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji koju sponzorišu SAD. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da ključne arapske države, uključujući i Siriju, treba da budu pozvane na konferenciju. Rajsova je dodala da se nada da će oni prihvatiti poziv.

SAD su juče pozvale Siriju da prisustvuje bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji koju sponzorišu SAD. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da ključne arapske države, uključujući i Siriju, treba da budu pozvane na konferenciju. Rajsova je dodala da se nada da će oni prihvatiti poziv. Prisustvo Sirije i Saudijske Arabije, od kojih nijedna nema diplomatske odnose s Izraelom, veliko je pitanje. Rijad, koji nosi posebnu težinu u arapskom svetu, izrazio je sumnju povodom takvog sastanka ukoliko on ne proizvede neke konkretne rezultate, stav koji deli i palestinsko vođstvo.
Posle večere kojoj su prisustvovali arapski ministri i predstavnici kvarteta za bliski istok – SAD, EU, UN i Rusija, saudijski ministar inostranih poslova Saud al Fejsal izjavio je da njegova zemlja još nije odlučila da li će prihvatiti poziv. Na pitanje da li će Saudijska Arabija prisustvovati konferenciji, on je rekao: “ Potrebni su nam još neki odgovori“.
Perspektiva uspeha Bušovih zakasnelih pokušaja za postizanje mira na Bliskom istoku veoma je loša. Inicijative su usledile gotovo na kraju njegovog mandata i bez pažljivih priprema koje su inače prethodile inicijativi Bila Klintona na kraju njegovog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari