Vrhovni vojni komandant SAD u Avganistanu upozorio je, u okviru poverljive procene ratne situacije u ovoj zemlji, da mu je potrebno vojno pojačanje u sledećih godinu dana ili će se tamošnji rat završiti porazom.

 General Mekristal je ovu mračnu ocenu situacije u Avganistanu predstavio u izveštaju na 66 strana i predao ga ministru odbrane Robertu Gejtsu. Izveštaj sada razmatra predsednik SAD Barak Obama i njegovi vrhovni državni savetnici kada je reč o bezbednosnim pitanjima.

Obelodanjeni detalji procene poklopili su se sa novom skepsom koju je izrazio Obama kada je rekao da neće slati dodatne trupe u Avganistan dok ne bude siguran da je strategija jasna. Njegove opaske su usledile pošto se protivljenje osmogodišnjem ratu u okviru njegove stranke intenzivira.

Način na koji je Mekristal predstavio situaciju suprotna je stavu Obame, a reči koje je tom prilikom upotrebio bile su šokantne. „Neuspeh da se pokrene inicijativa i preinači zamah pobunjenika u skorije vreme, odnosno u narednih 12 meseci, dok avganistanske bezbednosne snage sazrevaju, preti da dovede do ishoda u kojem poraz pobunjenika više nije moguć“, napisao je u izveštaju Mekristal.

Ipak, siže izveštaja na pet strana Mekristal završava u optimističnom tonu: „Iako je situacija ozbiljna, nije nemoguće ostvariti uspeh“. Međutim, komandant kroz ceo dokument ističe da ukoliko ne budu poslate dodatne trupe u Avganistan i ne bude obezbeđena čvrsta strategija za borbu protiv pobunjenika, tamošnji rat će verovatno biti izgubljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari