Tenzije između SAD i Irana zaoštrene su juče još više, kada je predsednik SAD Džordž Buš upozorio Teheran da će „čvrsto“ odgovoriti ukoliko Teheran pojača svoju navodnu umešanost u nasilje u Iraku. Bušova administracija planira uskoro da objavi, kako tvrdi, ono što predstavlja dokaz o tome da je Iran iza jednog dela nasilja.

Tenzije između SAD i Irana zaoštrene su juče još više, kada je predsednik SAD Džordž Buš upozorio Teheran da će „čvrsto“ odgovoriti ukoliko Teheran pojača svoju navodnu umešanost u nasilje u Iraku. Bušova administracija planira uskoro da objavi, kako tvrdi, ono što predstavlja dokaz o tome da je Iran iza jednog dela nasilja. Administracija SAD je dobila dugačak izveštaj iz Pentagona o mogućem vazdušnom napadu na Iran, ali debata o mogućim opcijama nastavljena je u unutrašnjem krugu. Dva nosača aviona dopremljena su u Zaliv ranije ovog meseca, a retorika iz Vašingtona postaje sve više preteća. Buš je u prekjučerašnjem intervjuu za Nacionalni javni radio izjavio da „ukoliko Iran poveća vojnu akciju u Iraku kako bi naneo štetu našim trupama ili nevinom iračkom narodu, mi ćemo čvrsto odgovoriti“.
Poslednja epizoda nasilja u Iraku izgleda, međutim, malo povezana s Iranom pošto je iračka vlada okončala glavne borbene operacije s ciljem da ukroti nepoznatu islamističku grupu osumnjičenu da planira napade na šiitske crkvene ustanove tokom proslava na Ašuri festivalu.
Zvaničnici Ministarstva odbrane izjavili su da je 200 pripadnika, uključujući i lidera kulta, ubijeno u borbama u nedelju, a 60 je ranjeno. Međutim, procene o broju broju mrtvih i ranjenih variraju, kao i informacije o motivima i članstvu nekada nepoznate grupe, sada poznate kao Armija raja, koja veruje u povratak Mahdija, imama iz devetog veka čije će ponovno pojavljivanje signalizirati svet pravde i mira. Američka vojska uglavnom je ćutala o toj operaciji tokom koje su poginula dvojica vojnika kada je oboren helikopter. Postoji velika zabrinutost zbog lakoće s kojom su pripadnici te militantne grupe uspeli da sagrade skrovište teškog naoružanja ispred noseva iračkih bezbednosnih snaga i to u delu zemlje gde je bezbednost relativno dobra. SAD su prošlog meseca iračkim snagama predale odgovornost za bezbednost u Nadžafu.
Iran ne krije svoju sve veću umešanost u unutrašnje stvari Iraka. Iranski ambasador u Iraku Hasan Kazemi Komi izjavio je za Njujork tajms da Teheran preduzima korake da proširi vojne i ekonomske veze s Irakom. On je ponudio još više pomoći u rekonstrukciji, kao i podršku iračkim snagama u obuci, opremi i savetnicima, kako je rekao, za „bezbednosnu borbu“. Njegove izjave Bušova administracija može da protumači kao ponudu pomoći za rekonstrukciju, ili kao provokaciju. Portparol Bele kuće Toni Snou rekao je da se SAD nadaju da će Iran igrati konstruktivnu ulogu u regionu, pre nego onu koja nije konstruktivna – bilo da pravi nuklearno naoružanje, podržava grupe koje su počinile akte nasilja protiv trupa SAD, ili destabilizuje demokratije u Avganistanu i Libanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari