Sjedinjene Američke Države i Kina nameravaju da tokom posete kineskog predsednika Hu Đintaoa saopšte da su postigle sporazum o povećanju saradnje u oblasti nuklearne bezbednosti, najavio je juče neimenovani američki zvaničnik. Sporazumom se poziva na otvaranje zajednički finansiranog nuklearnog centra u Kini, rekao je on.


Cilj je da se unapredi obuka i popravi stanje bezbednosti u nuklearnim postrojenjima i da se vodi bolja evidencija o nuklearnom materijalu, što je u skladu sa globalnom nuklearnim nastojanjima predsednika Baraka Obame. Pred jučerašnje razgovore predsednika Obame i Hua, američka državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da Obamina administracija želi da postigne što više zajedničkih stavova sa Kinom, nazivajući američko-kineske odnose „ključnim za svetsku stabilnosti u 21. veku“. Klinton je u intervjuu NBC-u rekla da Vašington ne želi pat poziciju u odnosima sa Kinom, preneo je Rojters.

– Želimo da tražimo što je više moguće prilika, jer naši odnosi idu u mnogim pravcima odlučujućim za mir, stabilnost i prosperitet u 21. veku – rekla je Klintonova. Ona je pozvala na veću saradnju sa Kinom u pogledu odnosa prema nuklearnom programu Severne Koreje i njenog „provokativnog ponašanja“. Klintonova je poručila da „neki u Kini ne postupaju u skladu sa sankcijama protiv Irana i da će SAD na to odlučno ukazati kineskom rukovodstvu.

– Mislimo da ima nekih pojedinaca u Kini, na koje smo skrenuli pažnju kineskim liderima, koji se još ne ponašaju kako bismo mi želeli – rekla je Klintonova. Ona je dodala da bi SAD Iranu mogle uvesti dodatne sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari