Američka vojska priznala je juče da je hapšenje grupe od osam Iranaca u utorak uveče u Bagdadu „incident za žaljenje“. Iranci su oslobođeni nakon intervencije iračke vlade.
Iran je saopštio da su se državljani te zemlje nalazili u Bagdadu na poziv iračke vlade i da je akcija SAD bila neopravdana.

Američka vojska priznala je juče da je hapšenje grupe od osam Iranaca u utorak uveče u Bagdadu „incident za žaljenje“. Iranci su oslobođeni nakon intervencije iračke vlade.
Iran je saopštio da su se državljani te zemlje nalazili u Bagdadu na poziv iračke vlade i da je akcija SAD bila neopravdana. Pomoćnik visokog američkog komandanta u Iraku kasnije je rekao da su SAD prihvatile činjenicu da su Iranci došli poslovno u Irak.
Sadi Otman, savetnik američkog generala Dejvida Petreusa, rekao je da incident „nema ništa“ sa govorom američkog predsednika Buša. Iranci su uhapšeni u utorak uveče nakon što su zaustavljeni zajedno sa grupom od sedam Iračana koji su neovlašćeno nosili oružje, saopštila je američka vojska. Svi Iranci su kasnije predati iračkoj vladi. Ispostavilo se da je reč o stručnjacima za energiju i da su došli u iračku prestonicu u cilju pomoći popravke lokalnog električnog sistema. Dvojica od njih su imala čak i diplomatska dokumenta.
Hapšenja su usledila nakon Bušovog govora u kojem je američki predsednik optužio Iran da preti položaju Bliskog istoka pod senkom nuklearnog holokausta. Buš je obelodanio da je ovlastio američke vojne komandante u Iraku da se „suoče sa ubitačnim aktivnostima Teherana“.
Iran, je prema rečima Buša, odgovoran za obuku ekstremističkih šiitskih grupa u Iraku, snadbeva ih oružjem uključujući i sofisticirane bombe. Iran, međutim, negira sve te optužbe. Buš je naročito imao na umu rakete od 240 milimetara za koje kaže da su ove godine napravljene u Iranu i da su prokrijumčarene u Irak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari