Američki predsednik Džordž Buš izdao je oštro upozorenje u kojem se navodi da SAD neće prihvatiti političku tranziciju u Kubi u kojoj se vlast radije prebacuje s jednog Kastrovog brata na drugog, nego na narod Kube. Kako je jedan anonimni zvaničnik rekao, Bušova opomena nosi detaljniji odgovor na političke promene koje su na Kubi počele pre više od godinu dana, kada je Fidel Kastro zbog bolesti predao vlast u ruke brata Raula.

Američki predsednik Džordž Buš izdao je oštro upozorenje u kojem se navodi da SAD neće prihvatiti političku tranziciju u Kubi u kojoj se vlast radije prebacuje s jednog Kastrovog brata na drugog, nego na narod Kube. Kako je jedan anonimni zvaničnik rekao, Bušova opomena nosi detaljniji odgovor na političke promene koje su na Kubi počele pre više od godinu dana, kada je Fidel Kastro zbog bolesti predao vlast u ruke brata Raula. Govoru u Stejt dipartmentu pred kubanskim disidentima prisustvovali su i rođaci četiri kubanska zatvorenika koji su uhapšeni zbog političkih zločina. Glavni cilj govora jeste poziv Kubancima da nastave otpor.
Zvaničnici navode da Buš želi da ukaže na položaj disidenata i drugih ljudi koji se bave uspostavljanjem demokratije na Kubi, u kojoj se malo šta promenilo, kao i da zemlja i te kako pati ekonomski i u drugim sferama kao posledica Kastrove vladavine.
Buš je istakao da dok su se drugi delovi Latinske Amerike preobratili od diktature ka demokratiji, Kuba nastavlja da koristi represiju i teror u kontroli sopstvenog naroda. Zvaničnici administracije izjavili su da se Buš direktno u drugom delu svog govora obratio kubanskom narodu, ističući da „imaju moć da uobliče svoju sudbinu i donesu promene“. „Uskoro ćete morati da birate između slobode i sile koju je koristio režim koji odumire“.
Neki od najoštrijih delova govora, međutim, bili su direktno upućeni Raulu Kastru. Visoki zvaničnik administracije izjavio je da ništa u prošlosti Raula Kastra ne daje razloga Vašingtonu da očekuje skore demokratske reforme. Buš je dodao da će SAD i dalje podržavati svoju čvrstu ekonomsku politiku protiv ostrva.
Džon Kavulič, visoki politički savetnik u američko-kubanskom trgovinsko-ekonomskom Savetu, izjavio je da tehnološke i obrazovne mogućnosti koje Buš nudi Kuba već dobija od Venecuele i Kine. Fil Peters, stručnjak za Kubu u institutu Leksington, izjavio je da vidi Bušov govor kao pokušaj reorijentisanja politike koja zaostaje za vremenom. Američka politika, prema njegovim rečima, usredsređena je na ideju da će komunistička vlada Kube pasti onda kada Kastro napusti vlast, a to će se dogoditi samo u slučaju njegove smrti. Ipak, dok je Buš uglavnom bio miran, prema rečima Petersa, Raul Kastro je konsolidovao kontrolu nad kubanskim institucijama uspostavljanjem jakih odnosa sa svetskim liderima i otvaranjem jednog specifičnog dijaloga s kubanskim narodom povodom svoje vizije buduće zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari