Na poziv američkog lidera predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je otputovao u SAD gde mu je prva stanica bila u Kaliforniji u kompanijama koje se bave tehnologijom u Silikonskoj dolini da bi zadobio njihovu pomoć za izgradnju ruskog centra inovacije. Dva predsednika će se danas sastati u Beloj kući i razgovarati o proširenju trgovine i investicija.

Stručnjaci navode da je akcenat stavljen na ekonomsku saradnju da bi odnos između dve države bio podignut na novi nivo nakon dugog niza godina međusobnog nepoverenja. „Želimo da razvijemo multidimenzionalne odnose s Rusijom“, rekao je Majkl Mekfol, visoki savetnik Obame za ruska pitanja. „Ovom posetom će se postaviti osnova ovih suštinskih bezbednosnih interesa“.

„Smatram da ove međusobno korisne ekonomske veze celokupni odnos drže u ravnoteži čak i kada nepovoljni politički vetrovi prete da nas izbace iz koloseka“, rekao je Edvard Verona, predsednik Američko-ruskog poslovnog saveta.

Obama je već obnovio sporazum o civilnoj nuklearnoj saradnji koji bi mogao da se isplati Rusiji, a održaće i, kako je Mekfol rekao, „prilično ozbiljnu diskusiju“ s Medvedevim o tome kako obezbediti članstvo Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) nakon 17 godina pregovora. Rusija je do sada najveća ekonomija van okvira 153-člane organizacije koja postavlja pravila međunarodne trgovine.

„Sporazumom između dva predsednika o pristupanju Rusije STO mogle bi se odstraniti ostale prepreke između dve države“, rekao je Anders Asland, ruski specijalista na Institutu za međunarodnu ekonomiju Peterson, „Bila bi to igra koja bi promenila razvoj Rusije na domaćem planu i učinila bi ekonomiju otvorenijom i konkurentnijom, Rusija bi bila više integrisana u međunarodnu zajednicu“. Prema mišljenju stručnjaka, širenje ekonomskih veza moglo bi da predstavlja teži zadatak od pregovaranja o sporazumu o naoružanju. Od kraja hladnog rata svaki američki predsednik je govorio o uspostavljanju bližih trgovinskih i investicionih veza s Rusijom, ali sa ograničenim uspehom.

Jedan od razloga za to jeste nedostatak autentične vladavine prava u Rusiji, tvrde analitički krugovi. Strane kompanije i investitori postali su predmet ćudljivih ili čak korumpiranih odluka ruske vlade i politički povezanih tajkuna koji malo pribegavaju pravosudnom sistemu koji još popušta Kremlju ili lokalnim vlastima.

Robert Dadli bio je izvršni direktor zajedničkog poslovnog poduhvata sa ruskim naftnim tajkunima sve dok sukob oko rukovodstva kompanije nije prouzrokovalo probleme u vezi sa produžetkom njegove vize, te je bio prisiljen da napusti zemlju 2008. „Medvedev je otputovao u SAD da bi namamio tamošnje kompanije u Rusiju i rekao mnogo lepih stvari o vladavini prava i modernizaciji, a zapravo razlika između njegovih reči i realnosti ne može biti veća“, rekao je Brauder, „Američkim kompanijama savetujem da se klone Rusije jer je prava ludost otići tamo. One na taj način neće samo rizikovati svoj novac već i živote svojih zaposlenih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari