Američki kongresmeni sačiniće predlog zakona na osnovu kojeg će Sjedinjene Države moći da šalju oružje Ukrajini ako predsednik Barak Obama ne odluči da to odobri, izjavio je republikanski senator Džon Mekejn.


Obama je ranije izjavio da Bela kuća razmišlja da preinači svoju odluku da Kijevu ne šalje oružje. Senat i Predstavnički dom su zakon kojim se omogućava dostava naoružanja jednoglasno usvojili u decembru, Obama ga je potpisao, ali i zadržao slobodu da sam odluči o njegovoj primeni.

Kongresmeni su pojačali svoje zahteve da Vašington „snažnije odgovori“ kako bi podržao Ukrajinu. „Ovo je borba između borbene demokratije i autokratske diktature i mi bi trebalo da odaberemo stranu“, opisao je svoje viđenje Ukrajine i Rusije republikanski senator Lindzi Grejem. Državni sekretar Džon Keri u četvrtak je u Kijevu rekao da će Obama uskoro odlučiti „da li da pošalje Ukrajini ubojito oružje da se bori protiv separatista“.

Sjedinjene Američke Države su krive zato što Ukrajina koristi kasetne bombe jer nije snabdevena različitim vrstama naoružanja, izjavio je juče za Sputnjik Džon Mekejn, koji je predsednik Komiteta Senata za pitanja oružanih snaga. “Mislim, da smo ih snabdeli naoružanjem koje im je bilo potrebno, oni ne bi morali da koriste kasetne bombe. To je delimično naša greška“, rekao je Mekejn.

Hjuman rajts voč potvrdio je u izveštaju u novembru prošle godine tvrdnje stanovništva u „Donjeckoj i Luganskoj Republici“ da su ukrajinske trupe koristile kasetnu municiju u naseljenim područjima, podseća Sputnjik. HRV je navela da su ukrajinske snage koristile kasetnu municiju 2. oktobra prilikom granatiranja Donjecka, kada je poginuo pripadnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. „Oružane snage Ukrajine ne koriste kasetne bombe“, izjavio je 4. februara šef pres-centra specijalne operacije (ATO) protiv „separatista“ na istoku Ukrajine Aleksandar Motuzjanik.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland juče su u Moskvi razgovarali sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o načinu da se okonča sukob na istoku Ukrajine. Detalji plana koji su dan ranije Merkelova i Oland predstavili zvaničnicima u Kijevu nisu saopšteni.

„Ovo možda neće biti poslednji pokušaj da se nađe mirno rešenje za neprijateljstva na istoku Ukrajine, ali stvara se osećaj da se vrata brzo zatvaraju“, navodi u svom komentaru Bi-Bi-Si uz podsećanje na izjavu nemačkog šefa diplomatije Franka Valtera Štajnmajera od četvrtka da se mora videti ima li šanse da se nađe rešenje pre „potpunog gubitka kontrole“ nad događajima.

Komentator britanskog javnog servisa podseća i na izjavu Olanda da diplomatija ne može „ići u beskraj“. Uoči jučerašnjih razgovora u Moskvi, potpredsednik SAD Džo Bajden optužio je Rusiju da „nastavlja da produbi konflikt“ i da „ignoriše svaki sporazum“.

Juče je u Debaljcevu kod Donjecka, mesta oko kojeg se vode najžešće borbe, uspostavljeno primirje kako bi civilima bilo omogućeno da se evakuišu. Prema izveštajima od četvrtka, od 25.000 stanovnika pre sukoba u tom strateški važnom mestu ostalo je 7.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari