Neimenovani visoki zvaničnici SAD rekli su da je administracija predsednika SAD Baraka Obame počela da direktno dostavlja oružje kurdskim snagama koje se bore protiv ekstremista „Islamske države“ u Iraku.

Zvaničnici nisu hteli da navedu koja američka agencija obezbeđuje oružje za Kurde niti o kojem se oružju radi, ali jedan od zvaničnika je rekao da oružje ne šalje Pentagon.

U sličnim situacijama u prošlosti takve operacije obavljala je američka obaveštajna agencija CIA, navodi AP, prenela je Beta. Prema navodima istih neimenovanih zvaničnika, američka administracija bliži se tome da potvrdi planove da Pentagon naoružava Kurde. SAD su do sada insistirale na tome da oružje prodaju isključivo vladi Iraka, podseća AP.

U međuvremenu, policija je saopštila da su ekstremisti „Islamske države“ osvojili grad Džalavla, koji se nalazi na 115 kilometara od Bagdada, porazivši snage autonomne kurdske vlade. Kako se navodi, u sukobima je ubijeno deset kurdskih boraca, dok je oko 80 njih ranjeno. Kako navode agencije, policija je juče blindiranim vozilima blokirala puteve i uspostavila kontrolne punktove širom Bagdada. S druge strane, neki policijski izvori tvrde da su se u iračkoj prestonici juče raspoređivale specijalne snage i vojni komandosi.

Arapska liga je napad pripadnika Islamske države na manjinsku grupu Jezida nazvala „zločinom protiv čovečnosti“, te je uputila apel da se odgovorni izvedu pred sud. SAD su avionima dopremile hranu i vodu do raseljenih civila, koji su prebegli u planinska područja na severu zemlje.

Najviši sud u Iraku proglasio je koaliciju premijera Nurija al Malikija „Država zakona“ najvećom u novom parlamentu, što je, prema rečima jednog visokog zvaničnika, bilo „veoma problematično“, zbog nastojanja predsednika Fuada Masuma da poziciju predsednika Vlade poveri nekom drugom kandidatu. Dok su se šiitska milicija i bezbednosne snage lojalne Malikiju raspoređivale širom iračke prestonice, premijer je kasno uveče u nedelju izjavio da će sudski goniti Masuma zbog kršenja Ustava, pošto je probio rok za poveravanje mandata lideru najveće koalicije za sastavljanje nove vlade.

Međutim, zamenik predsednika Parlamenta Hajder al Abadi iz Malikijeve partije Dava napisao je na svom Tviter nalogu da koalicija „Država zakona“ samo što nije imenovala novog premijera, a sebe je naveo kao moguću alternativu.

Kao predsednik prelazne Vlade, Maliki je odbacivao apele sunita, Kurda, pojedinih šiita i iračkog vrhovnog šiitskog sveštenika da se povuče s funkcije. Kritičari ga optužuju da sledi sektašku agendu koja prema njihovoj oceni marginalizuje manjinske sunitske muslimane i podstiče neke od njih da pružaju podršku ekstremistima „Islamske države“, čije su najnovije operacije na severu Iraka zabrinule Vladu u Bagdadu i njene zapadne saveznike, što je rezultiralo vazdušnim napadima SAD u proteklih nekoliko dana.

Pojedini analitičari ocenjuju da Maliki zna da je veoma teško dobiti treći mandat, te igra veoma rizičnu igru da bi imao autoritet i uticaj i u novoj vladi, bez obzira na to ko će biti sledeći premijer.

Pomoć i iz EU

Za pružanje vojne podrške iračkim Kurdima je i Italija, predsedavajuća EU. Ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini pismeno se obratila visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, zatraživši da se održi sastanak o Iraku, Gazi i Libiji, jer tamošnje krize „direktno utiču na Evropu“. Ona je, međutim, naglasila da ne govori o vojnoj intervenciji, već o pružanju pomoći. Vojnu pomoć iračkim Kurdima obećala je i Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari