Bela kuća planira promenu strategije u Iraku, pišu američki mediji, precizirajući da je reč o slanju 1.500 američkih vojnih stručnjaka u strateški važan irački regioni. Cilj je pomoći da se povrati Ramadi od Islamske države, grad koji je dugo bio komandni centar za antiameričke pobunjenike blizu Bagdada.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Šest meseci nakon što su američke snage počele obuku iračkih vojnika, niz poraza na ratištu naterao je Obaminu administraciju da izmeni svoje planove. Prema pisanju NJujork tajmsa, Vašington sada planira da se usredsredi na sunitsku provinciju Anbar na zapadu Iraka i tamo uspostavi novu bazu za obuku iračkih snaga.

Američka vojska se nada da će dobro obučeni i opremljeni vojnici uspeti da povrate Ramadi, koji je pao u ruke islamista sredinom prošlog meseca. I to po cenu Mosula, drugog po veličini grada u Iraku koji je dugo bio u planu za oslobađanje, a koji su snage ID zauzele juna prošle godine, piše Volstrit žurnal.

Februara ove godine, Pentagon se otvoreno hvalio da priprema kurdske i iračke snage za operaciju u Mosulu koja je trebalo da počne krajem maja. Do promene plana je došlo kada su borci ID zauzeli provinciju Anbar, što je promenilo razmišljanja u Beloj kući da iračke snage nisu u stanju da se same bore protiv ID, koji beleže pobede kako u Iraku, tako i u Siriji.

Poslednje povećanje broja američkih snaga bilo je sredinom novembra prošle godine kada je Obama naredio slanje takođe 1.500 vojnika u Irak. Od gubitka Ramadija, što je izazvalo oštre kritike na račun iračke vojske, Vašington je počeo da snabdeva naoružanjem vladine snage i istražuje načine kako da poboljša program obuke.

Obama se, piše Volstrit žurnal, našao pod jakim pritiskom domaće političke javnosti nakon ovonedeljnog samita lidera G7 u Nemačkoj, jer Pentagon nema „još kompletnu strategiju“. „Pitamo se da li predsednik zaista želi samo da čeka narednu godinu i šta će se sledeće dogoditi i ne učini ništa da zaustavi krvoproliće na Bliskom istoku“, kazao je senator Džon Mekejn, predsednik Oružanog komiteta Senata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari