Administracija Sjedinjenih Država želi da pojača pritisak na Iran kako bi ga navela na ozbiljne pregovore i tako izbegla opasnost od izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja.


Pozivajući se na neimenovane vojne izvore, Njujork tajms piše da će SAD ovog meseca sa više od 25 drugih zemalja učestvovati u najvećim do sada vojnim vežbama razminiranja u Persijskom zalivu čiji je cilj da se Iranu stavi do znanja da će svaki njegov pokušaj da blokira isporuke nafte kroz moreuz Ormuz naići na odlučno protivljenje. Teheran bi mogao da bude izazvan i odgovori na eventualni izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja, miniranjem Zaliva kroz koji se transportuje oko 40 odsto nafte u svetu.

Američki list takođe piše da Vašington nastoji da u narednih nekoliko meseci dostavi novi radarski sistem Kataru čime će biti kompletirani već postavljeni sistemi u Izraelu i Turskoj u cilju širokog opsega antiraketne odbrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju navela je u izveštaju da je Iran i pored sankcija udvostručio kapacitete obogaćivanja uranijuma. Prema pisanju lista, američke i izraelske obaveštajne agencije razmatraju novu operaciju poput one iz 2010. kada je kompjuterskim virusom zaražena mreža centrifuga koje proizvode obogaćeni uranijum. Cilj je da se izraelskim liderima ponudi alternativa za vojnu intervenciju koja bi verovatno mogla da izazove novi rat na Bliskom istoku.

Predsednik Mongolije u Natancu

Predsednik Mongolije Cakija Elbegdordž juče je posetio glavno postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Iranu. On je prvi strani visoki zvaničnik kojem je Teheran to dozvolio. Iranska državna televizija je pokazala kako Elbegdordž obilazi centrifuge u nuklearnom postrojenju u gradu Natancu. U TV izveštaju se čula Elbegdordžova izjava kako u drugim zemljama ne bi bilo moguće posetiti tako osetljivu lokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari